Svijet 04.06.2021.

POTVRDA IZ EU: U Briselu postoji dokument povezan sa slovenačkim non paperom

ČITANJE: 1 minuta

Vijeće EU potvrdilo je austrijskoj novinskoj agenciji APA da postoji dokument vezan za navodni slovenački non paper o promjeni granica na Zapadnom Balkanu. Međutim, nije objavljen javno jer bi mogao ugroziti međunarodne odnose.

APA je zatražila od Vijeća EU da otkrije “dokumente svih vrsta i na bilo kojem jeziku koji bi se odnosili na navodne slovenačke non papere ili slovenačke inicijative za promjenu granice na Zapadnom Balkanu i povezane rasprave”, prenosi Klix.

Iz PR službe Vijeća EU rečeno je kako je Generalni sekretarijat Vijeća “identificirao samo jedan dokument” koji ispunjava spomenute kriterije. Ovu je poruku Vijeće EU objavilo na svojoj web stranici u četvrtak navečer, piše slovenački 24ur.

Međutim, nakon ispitivanja slučaja, odlučili su ne odobriti pristup dokumentu jer je slučaj očito jedan od izuzetaka od direktive, prema kojoj institucije mogu odbiti pristup dokumentima čije bi otkrivanje “ugrozilo javni interes”.

Navodni slovenački non paper podigao je puno prašine sredinom aprila, kako na Balkanu, tako i u Sloveniji. Ovaj neslužbeni dokument, koji je objavio portal Necenzurirano, predlaže promjenu granica na Zapadnom Balkanu.

“Dovršetak raspada Jugoslavije, između ostalog, uključuje ideje o raspadu BiH i ujedinjenju Kosova i Albanije”, navodi se.

U regiji su takve ideje odbačene kao opasne jer bi mogle dovesti do novih ratova.

Prema medijskim izvještajima, u pripremama za slovensko predsjedavanje Vijećem EU, slovenački premijer Janez Janša također je pomogao da se proširi ideja iz non papera, što je negirao. Albanski premijer Edi Rama potvrdio je da je vidio takav dokument i razgovarao o njemu sa Janšom.

(SB)

Oznake: non paper