Vijesti 07.12.2018.

Potvrda uspješne saradnje Banje Luke i Beograda

ČITANJE: 2 minute

Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić i predsjednik Skupštine grada Zoran Talić, ugostili su danas delegaciju Grada Beograda u kojoj su bili predsjednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević i pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović.

Po završetku sastanka, Radojičić je rekao novinarima da Banja Luka i Beograd imaju intenzivnu komunikaciju po različitim linijama. Banjalučki gradonačelnik je istakao da postoje dobre osnove i jaka volja za saradnju između dva bratska grada.

– Danas u Privrednoj komori RS imamo skup o privrednoj saradnji dva grada, juče su sa nama bili predstavnici OŠ „Ivo Andrić“ iz Beograda, a iduće sedmice ćemo mi u Beogradu promovisati „Banjalučku zimu“. Pored toga, u današnjim razgovorima smo se dotakli brojnih tema, od saradnje u oblastima školstva i kulture do komunalnih usluga – izjavio je Radojičić.

Predsjednik beogradske Skupštine Nikola Nikodijević, naglasio je da saradnja sa Banjom Lukom nije više protokolarna, već predstavlja živu aktivnost koja podrazumijeva dogovore na nedjeljnom nivou.

– Današnji poslovni forum u Banjoj Luci je prvi konkretan rezultat našeg prethodnog sastanka. Na osnovu dobrih odnosa koji postoje između Republike Srpske i Srbije, trebalo bi da sarađuju i dva grada jer mi kao gradovi imamo mnogo prostora za saradnju i mnogo zajedničkih tema – kazao je Nikodijević.

Predsjednik Skupštine grada Banje Luke Zoran Talić, rekao je da dva grada nastavljaju uspješnu i korektnu saradnju koja je zajednički inicirana.

– Naša saradnja bi trebalo da bude jasna, konkretna i direktna i izražavam zadovoljstvo onim što smo do sada uradili. Vjerujem da će građani oba grada imati koristi od ove saradnje – naveo je Talić.

Pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović, najavio je da će od iduće godine beogradska pozorišta gostovati u Banjoj Luci i drugim gradovima Srpske i da su za tu namjenu već planirana sredstva u budžetu Beograda.

– Nastavićemo i sa povezivanjem naših škola, prosvjetnih i obrazovnih ustanova i nadam se da će se to osjetiti. Prostora za saradnju ima puno i sljedeći put kada se vidimo, nadam se da ćemo pričati o konkretnim rezultatima – zaključio je Mladenović.