Potvrda uspješne saradnje Banje Luke i Beograda

Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić i predsjednik Skupštine grada Zoran Talić, ugostili su danas delegaciju Grada Beograda u kojoj su bili predsjednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević i pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović.

Po završetku sastanka, Radojičić je rekao novinarima da Banja Luka i Beograd imaju intenzivnu komunikaciju po različitim linijama. Banjalučki gradonačelnik je istakao da postoje dobre osnove i jaka volja za saradnju između dva bratska grada.

– Danas u Privrednoj komori RS imamo skup o privrednoj saradnji dva grada, juče su sa nama bili predstavnici OŠ „Ivo Andrić“ iz Beograda, a iduće sedmice ćemo mi u Beogradu promovisati „Banjalučku zimu“. Pored toga, u današnjim razgovorima smo se dotakli brojnih tema, od saradnje u oblastima školstva i kulture do komunalnih usluga – izjavio je Radojičić.

Predsjednik beogradske Skupštine Nikola Nikodijević, naglasio je da saradnja sa Banjom Lukom nije više protokolarna, već predstavlja živu aktivnost koja podrazumijeva dogovore na nedjeljnom nivou.

– Današnji poslovni forum u Banjoj Luci je prvi konkretan rezultat našeg prethodnog sastanka. Na osnovu dobrih odnosa koji postoje između Republike Srpske i Srbije, trebalo bi da sarađuju i dva grada jer mi kao gradovi imamo mnogo prostora za saradnju i mnogo zajedničkih tema – kazao je Nikodijević.

Predsjednik Skupštine grada Banje Luke Zoran Talić, rekao je da dva grada nastavljaju uspješnu i korektnu saradnju koja je zajednički inicirana.

– Naša saradnja bi trebalo da bude jasna, konkretna i direktna i izražavam zadovoljstvo onim što smo do sada uradili. Vjerujem da će građani oba grada imati koristi od ove saradnje – naveo je Talić.

Pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović, najavio je da će od iduće godine beogradska pozorišta gostovati u Banjoj Luci i drugim gradovima Srpske i da su za tu namjenu već planirana sredstva u budžetu Beograda.

– Nastavićemo i sa povezivanjem naših škola, prosvjetnih i obrazovnih ustanova i nadam se da će se to osjetiti. Prostora za saradnju ima puno i sljedeći put kada se vidimo, nadam se da ćemo pričati o konkretnim rezultatima – zaključio je Mladenović.

POVODOM KINESKE NOVE GODINE Djeca učila o običajima iz Kine

Radionica „Umjetnost rezanja papira“ i čas kung fua, 16. februara 2019. godine u Muzeju Republike Srpske, okupila je veliki broj djece koji su imali priliku da steknu nove vještine, upravo onakve kakve imaju njihovi vršnjaci u Kini. Naime, riječ je o događaju organizovanim od strane Konfucijevog instituta Univerziteta u Banjoj Luci i Muzeja Republike Srpske,

Saradnja Gradske razvojne agencije i Organizacije amputiraca pomaže invalidima

Predstavnici Gradske razvojne agencije Banjaluka i Organizacije amputiraca „UDAS“ potpisali su Sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji, a cilj je definisati okvire za saradnju iz domena pripreme i implementacije projekata od zajedničkog interesa, identifikovanje novih izvora finansiranja, te aktivnosti koje su usmjerene na povezivanje partnera na lokalnom i regionalnom nivou. 

BRANKICA RAKOVIĆ: Vratila sam se na fabrička podešavanja

​Zdrav čovjek ima hiljadu želja, bolestan samo jednu, zapisao je ruski književnik Anton Čehov. U to su se, nažalost, uvjerili mnogi, među njima i Banjalučanka Brankica Raković, PR stručnjak, kojoj je prije nešto manje od dvije godine dijagnostikovano maligno oboljenje – Hodgkinov limfom. Iako je možda najlakše boriti se sa strahovima i problemima iza zatvorenih

OVE GODINE I U BANJALUCI Međunarodno takmičenje studenata arhitekture u martu

Međunarodno studentsko takmičenje namijenjeno studentima arhitekture iz cijele Evrope – DOCEXDOCE, ove godine biće održano i na Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci. Takmičenje se održava 6. marta i ovo je njegovo treće izdanje, a pravo učešća imaju svi studenti arhitekture osnovnih i master studija. – DOCEXDOCE se bazira na neuobičajenom konceptu, koji podrazumijeva jednodnevnu

KLUB NOVINARA OSUDIO PRIJETNJE MILOJEVIĆEVOJ: Napad na slobodu javne riječi i demokratiju

Napad na novinara je napad na slobodu javne riječi i demokratiju, i svaki takav napad je neophodno prijaviti i procesuirati, te time posalti jasnu poruku javnosti da je nasilje i zastrašivanje nedospustivo, poručili su novinari i aktivisti na vanrednoj pres konferenciji održanoj, povodom prijetnji novinarki “EuroBlica” i Srpskainfo Milkici Milojević.

Osnivačka skupština organizacije mladih Demos Banjaluka: Izabran odbor mladih koji broji 56 članova

Na osnivačkoj skupštini organizacije mladih Demokratskog saveza (Demos) Banjaluka, koja je održana danas u Banjaluci, za predsjednika je izabran Nikola Ćopić. Skupštini su prisustvovati predsjednik Demosa Nedeljko Čubrilović, potpredsjednik Tomislav Prpos, generalni sekretar Boran Bosančić, predsjednik banjalučkog Gradskog odbora Demosa Slobodan Stanarević, 150 delegata iz svih Mjesnih organizacija, te drugi stranački funcioneri i predstavnici podmlatka

JEDAN OD NAJZNAČAJNIJIH PROJEKATA Na vidiku nastavak gradnje istočnog tranzita

Dugo očekivani nastavak izgradnje istočnog tranzita na potezu od Krfske do ulice Gavrila Principa bi mogao početi ove građevinske sezone. Nedavno je okončan drugi tender za izbor firme koja bi bila zadužena za gradnju te saobraćajnice a preduzeće Putevi RS je kroz odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđaća odlučilo da je najpovoljniju ponudu dostavilo preduzeće Kozaraputevi.