Vijesti 15.10.2015.

Potvrđena kazna Draganu Ðuriću, ubici Tijane Jurić

ČITANJE: 2 minute
dragan djuric
Apelacioni sud u Novom Sadu odbio je danas kao neosnovanu žalbu branioca Dragana Ðurića iz Surčina, koji je jula prošle godine ubio Tijanu Jurić, i potvrdio presudu Višeg suda u Subotici zbog izvršenja krivičnog dela silovanje u pokušaju.

Vijeće ovog suda našlo je da su sve okolnosti izvršenja djela pravilno utvrđene u prvostepenoj presudi i da su neprihvatljivi navodi žalbe branioca o smanjenoj uračunljivosti okrivljenog i uticaja priznanja na visinu kazne.

Preispitujući odluku o kazni, Apelacioni sud je našao da je prvostepeni sud pravilno okrivljenom izrekao kaznu zatvora u trajanju od 40 godina, smatrajući da je takva kazna nužna mera za ostvarivanje svrhe kažnjavanja i postizanja kako opšte, tako i specijalne prevencije.

– Okolnosti i način izvršenja krivičnih dela, ukazuju na takav bestijalni zločin da je neophodno izreći najstrožiju kaznu koje naše krivično zakonodavstvo predviđa za teško ubistvo. Sud je u presudi naglasio brutalnost i agresivnost okrivljenog, kao indikator stepena bezobzirnosti okrivljenog spram maloletnog uzrasta i bespomoćnosti oštećene- piše u obrazloženju Apelacionog suda.

Dragan Ðurić je 15. juna prvostepeno osuđen na maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora.

Igor Jurić, otac ubijene Tijane Jurić, zadovoljan je ovakvim ishodom suđenja.

– Ako tako mogu da kažem, mada je to jako nezahvalno u ovom slučaju, kada je ovakvo suđenje u pitanju, zadovoljan sam posle svega. Zadovoljan sam što je pravosuđe u Srbiji pokazalo da ima snage da u relativno kratkom roku donese jedinu pravu i moguću odluku- rekao je Jurić Tanjugu.

On se u svoje lično i u ime cijele porodice zahvalio svima koji su im pružali podršku u prethodnom periodu.

– Želeo bih da se zahvalim čitavoj Srbiji i čitavoj javnosti u našoj zemlji, građanima Subotice, na jednoj ogromnoj i nesebičnoj podršci. Čini mi se najvećoj podršci u istoriji naše zemlje kada je ovakav slučaj u pitanju- rekao je Jurić.

Tijana Jurić je nestala 26. jula 2014. posle ponoći, nedaleko od Sportskog centra “Rata” u Bajmoku.

Đurić je uhapšen u noći između 6. i 7. avgusta prošle godine. Priznao da je počinio ubistvo i policiju odveo do mjesta na kojem je zakopao žrtvu.

(Agencije)