Vijesti 23.12.2015.

Potvrđena optužnica protiv Lijanovića, Čamdžića, Šerifovića i Šakića

ČITANJE: 2 minute
Kantonalni sud tuzla
Kantonalni sud Tuzla potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva protiv Jerka Ivankovića Lijanovića /46/, Suada Čamdžića /42/, Mersada Šerifovića /43/ i Stipe Šakića /50/ zbog zloupotreba prilikom dodjele poljoprivrednih podsticaja na području Tuzlanskog kantona i Federacije BiH /FBiH/.

Tužilaštvo je ranije u istom predmetu zaključilo sporazum o priznanju krivice sa Edinom Ajanovićem, bivšim ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Tuzlanskog kantona, kome je Kantonalni sud Tuzla izrekao kaznu zatvora od jedne godine.

Lijanović je optužen da je zloupotrebljavajući službeni položaj i ovlašćenja vršeći funkciju ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH organizovao udruženje u kojem su bile njemu odane osobe iz Narodne stranke “Radom za boljitak” Čamdžić, Šerifović, Šakić i Ajanović.

Udruženje je uslovljavalo poljoprivrednike u Tuzlanskom kantonu i FBiH da njima isplaćuju polovinu uplaćenih podsticaja u gotovini, kao i da im sugerišu načine lažnog uvećanja vrijednosti kapitalnih ulaganja u poljoprivredi.

Riječ je o podsticajima po javnim pozivima federalnog Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u 2011, 2012. i 2013. godini za sufinansiranje izvoznika šljive i krastavca iz FBiH, te za kapitalna ulaganja i investicije u poljoprivredi na istom području.

Optuženi su u ovom periodu, uslovljavanjem poljoprivrednika koji su im isplaćivali polovinu uplaćenih podsticaja u gotovini, pribavili ličnu imovinsku korist veću od 817.000 KM, a na isti način pokušavali su usloviti poljoprivrednike za više od 260.000 KM na šta pojedini nisu pristali.

Utvrđena je osnovana sumnja da je udruženje uslovljavanjem poljoprivrednika realizovalo isplate polovine uplaćenih podsticaja u 14 slučajeva, dok su tri puta pokušali usloviti poljoprivrednike.

U određenim situacijama kada su poljoprivrednici isplaćivali udruženju polovinu novca u gotovini realizovano je više pojedinačnih javnih poziva za dodjelu podsticaja u 2011, 2012. i 2013. godini, odnosno određeni poljoprivrednici su polovinu podsticaja u gotovini isplaćivali po dva ili tri puta, za svaki odobreni podsticaj u navedenim godinama.

Riječ je o poljoprivrednim proizvođačima na području Gradačca, Kalesije, Visokog, Kaknja, Mostara i Kiseljaka, saopšteno je danas iz Tužilaštva Tuzlanskog kantona.

Lijanović je učestvovao u svim radnjama opisanim u 11 tačaka optužnice koje se odnose na produženo krivično djelo zloupotrebe položaja i ovlašćenja a u vezi sa gotovinskom isplatom polovine uplaćenih podsticaja članovima udruženja, dok su Čamdžić, Šerifović, Šakić i osuđeni Ajanović učestvovali u pojedinim radnjama koje im se stavljaju na teret.

U optužnici je predloženo da optuženima bude produžen pritvor, kao i da im bude oduzeta imovinska korist pribavljena krivičnim djelom.

(Agencije)