Vijesti 28.02.2016.

Potvrđena optužnica protiv Milana Mandića

ČITANJE: 2 minute
milan mandic
Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv predsjednika Udruženja porodica nestalih Sarajevsko-romanijske regije Milana Mandića i televizije “Elta” za krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti.

Krivičnu prijavu protiv Mandića i TV “Elta” podnijeli su predstavnici bošnjačkih udruženja iz Srebrenica zbog njegove izjave 19. februara 2014. godine, kada je u vezi sa javnim istupima Munire Subašić i Hatidže Mehmedović koje predstavljaju udruženja žena – majki Srebrenice, između ostalog, rekao da će njihove “govore stići Božija pravda”.

-Božija pravda u Srebrenicu je stigla. O tome javno govorim. Žestok ratni zločin počinjen je 1992. i 1993. godine u Srebrenici, Skelanima, Potočarima, Kravici i Bratuncu, a Božija pravda je stigla 1995. godine- izjavio je tada Mandić.

Prema optužnici, Mandić je na taj način svjesno kod Subašićeve i Mehmedovićeve, izazvao dodatnu bol, te javno raspirivao nacionalnu i vjersku mržnju i netrpeljivost među konstitutivnim narodima u BiH, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Mandić je rekao Srni da je iznenađen činjenicom da je pravosuđe podiglo optužnicu protiv njega zbog rasne i vjerske mržnje, budući da mu je u proteklom ratu stradalo 38 članova uže porodice.

-U proteklom ratu stradalo mi je 38 članova uže porodice i još tragam za posmrtnim ostacima oca i četiri rođaka koji su nestali 1992. godine. Pravosuđe u BiH nastoji ovom optužnicom da od žrtve pravi zločinca- rekao je Mandić.

On kaže da ga na sastancima predstavnika udruženja porodica žrtava rata, upravo oni koji ga tuže za raspirivanje nacionalne mržnje nazivaju “agresorom”, “četnikom” i različitim pogrdnim imenima.

Mandiću je optužnica dostavljena juče, a ročište za izjašnjavanje o krivici biće zakazano odmah nakon donošenja odluke o eventualnim prethodnim prigovorima, odnosno, po isteku roka za ulaganje prethodnih prigovora.

Zbog izjave date februara 2014. godine Mandić je u ljeto 2015. godine davao iskaze u Tužilaštvu BiH.

(Agencije)