Potvrđeno: Vera Sladojević i CSR Banjaluka kršili zakone u slučaju “Kanada”

vera sladojevic

Nakon serije tekstova “Euroblica” objavljenih o slučaju “Kanada” Komisija Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS obavila je stručni nadzor u Centru za socijalni rad Banjaluka i potvrdila apsolutno sve propuste u postupku usvojenja brata i sestre Severina i Svjetlane B. o kojima je “EuroBlic” prethodnih mjeseci detaljno pisao.

Zaključci Komisije u posjedu su “EuroBlica” i javnosti ekskluzivno otkrivamo sve zabilježene propuste koji su stavljeni na teret aktuelnoj direktorki Veri Sladojević i CSR Banjaluka, a za koje su zbog postupanja suprotnog zakonu zaprijećene čak i zatvorske kazne.

Komisija ministarstva tako je utvrdila da CSR na čelu sa Sladojevićevomu slučaju “Kanada” ne samo da nije pribavio dokaze o opštoj podobnosti usvojitelja iz Kanade, i to od nadležnih službi ove sjevernoameričke države, a što je i “EuroBlic” isticao u svim svojim tekstovima, već djeci nije određen ni probni smještaj uz nadzor organa starateljstva, što se u ovakvim slučajevima smatra obaveznim.

Komisija je poslednji stručni nadzor obavila samo u slučaju “Kanada”, a spisak propusta ispunio je čak tri stranice, među kojima su i oni da su CSR i ujedno Sladojevićeva kao odgovorna osoba u ovoj javnoj instituciji postupali suprotno važećim zakonima koji regulišu postupak usvojenja, od porodičnog do Zakona o opštem upravnom postupku.

– Centar propušta pribaviti pojedinačne nalaze stručnih radnika, te integrisan nalaz stručnog tima Centra o korisnosti usvojenja za djecu, odnosno opsežnu procjenu najboljeg interesa djece za usvojenje, njihove potrebe, sklonosti, navike, iskustva odrastanja, odnose sa usvojiteljima – navedeno je u zaključcima.

odluka

Stručna Komisija ministarstva potvrdila je pisanje “EuroBlica” da su radnici Centra u slučaju “Kanada” imali samo jedan kontakt sa usvojiteljima, što potvrđuje da je ovo usvojenje obavljeno po ubrzanoj proceduri.

– Organ starateljstva, odnosno CSR Banjaluka pristupa usvojenju djece i konstatuje da su ispunjeni svi uslovi za usvojenje uprkos izjavama stručnih radnika Centra da se način procjene ličnosti usvojitelja zasniva na uvidu u raspoloživu dokumentaciju, te da je ostvaren samo jedan kontakt sa porodicom od strane psihologa i socijalnog radnika koji su bili članovi tima za usvojenje – navodi se u zaključku Komisije.

I u postupku starateljske zaštite nad bratom i sestrom u slučaju “Kanada” prekršen je Porodični zakon RS, jer djeca nisu imala staratelja punih šest mjeseci, od decembra 2014. godine do juna 2015. godine.

U spisima, kako konstatuje Komisija, nema ni dokaza da je zbrinjavanje djece u bilo kojoj fazi razmatrano na stručnom vijeću CSR Banjaluka.

Stručnjaci, a na prvom mestu Mira Ćuk, nacionalni koordinator za sistem socijalne zaštite RS, kao sagovornici “EuroBlica” su u slučaju “Kanada” odmah u prvi plan stavljali da u postupku nepotpunog usvojenja Severina i Svjetlane B. nisu provjeravani svi riziko faktori, obzirom da su preko noći, brat i sestra promijenili životnu sredinu, jezik i kulturu.

Isto konstatuje i Komisija ministarstva i ističe da u postupku “izostaje procjena mogućih rizika, jer su djeca imala iskustva višekratnih promjena okolnosti života, a njihovo usvojenje podrazumijevalo je drastičnu promjenu u pogledu sredine, kulture i jezika”.

Potvrđeno je i pisanje “EuroBlica” da Sladojevićeva i CSR postupak nepotpunog usvojenja brata i sestre nisu ni vodili kao međunarodno, iako su usvojitelji državljani Kanade, jer nisu pribavili odobrenje resornog ministarstva.

Na potezu gradonačelnik i tužilaštvo

Iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS su saopštili da su zaključci stručne komisije dostavljeni svim relevantnim institucijama, među kojima je i Gradska uprava Banjaluka.

Grad, kao osnivač Centra za socijalni rad Banjaluka, ukoliko mu je stalo do najosjetljivije populacije, trebao bi da  hitno preduzme odgovarajuće korake, kao i banjalučko Okružno javno tužilaštvo.

Utvrđeni propusti na koje smo upozoravali

  1. Nema dokaza o podobnosti usvojitelja od nadležnih službi iz Kanade;
  2. Nema pojedinačnih nalaza stručnih radnika;
  3. Stručni radnici imali samo jedan kontakt sa usvojiteljima;
  4. Prekršen Porodični zakon RS, jer deca nisu imala staratelja punih šest mjeseci;
  5. Nema ni dokaza da je zbrinjavanje djece razmatrano na stručnom veću CSR Banjaluka;
  6. Nisu provjeravani riziko faktori, obzirom da su brat i sestra promijenili životnu sredinu, jezik i kulturu;
  7. Postupak nepotpunog usvojenja brata i sestre nije vođen kao međunarodni, iako su usvojitelji državljani Kanade.

(EuroBlic)

M:tel podržava međunarodnu biciklističku trku Beograd – Banjaluka 2018

Tradicionalna međunarodna biciklistička trka u organizaciji Biciklističkog kluba BSK iz Banjaluke održaće se od 26. do 29. aprila 2018. godine. Od svog početka, trka se nalazi u kalendaru svjetske biciklističke unije UCI i predstavlja univerzalni događaj i jednu od najvećih sportskih manifestacija u regionu.

KRUŽNI TOK NA REBROVCU GOTOV POČETKOM JUNA U planu još novih saobraćajnih projekata

Gradonačelnik Igor Radojičić i direktor preduzeća „Putevi RS“ Nenad Nešić obišli su danas kružni tok na Rebrovcu i najavili da bi ovo gradilište trebalo biti gotovo početkom juna. Takođe su pozvali sugrađane i sve oni koji koriste ovu obilaznicu, da imaju strpljenja i razumijevanja, jer je mnogo lokacija u gradu otvoreno sa radovima ili će