Vijesti 08.06.2021.

POTVRĐENA KAZNA: Ratko Mladić osuđen na doživotni zatvor (VIDEO)

ČITANJE: 3 minute

Ratku Mladiću potvrđena je doživotna kazna zatvora. Bivši komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), osuđen je, kako je navedeno, “za genocid u Srebrenici, zločine u opštinama, terorisanje u Sarajevo i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce”.

Žalbeno vijeće Mehanizma za krivične sudove u Hagu, uz suprotno mišljenje sudije Pris­ke Ma­tim­be Nijambe, odbio je žalbu odbrane generala Mladića, na dio prvostepene presude koji se odnosi na sveobuhvatni udruženi zločinački poduhvat, prenosi mondo.ba.

Na Mladićevu žalbu da je sud u prvostepenoj presudi načinio više grešaka kada je zaključio da je udruženi zločinački poduhvat postojao, zaključeno je da Mladić nije pokazao da je prvostepeno vijeće pogriješilo, uz suprotno mišljenje sudije Nijambe. U odluci je Vijeće dodalo da prvostepeno vijeće nije pogriješilo ni prilikom ocjenjivanja dokaza za koje on tvrdi da su oslobađajući. Povodom žalbe Mladića zbog prava na pravično suđenje, predsjedavajuća Žalbenog veća je rekla da je vijeće, uz suprotno mišljenje jednog sudije, odbilo osnove žalbe.

Čitanje presude:

Nije osuđen po tački “Genocid u šest opština”

Ovim je potvrđena prvostepena presuda iz novembra 2017. godine kojom je Mladić osuđen po 10 od 11 tačaka optužnice. On je oslobođen po prvoj tački “Genocid u šest opština”, Foči, Kotor Varošu, Prijedoru, Ključu, Sanskom Mostu i Vlasenici.

Sutkinja Prisca Matimba Niambe je dala suprotno mišljenje na sve zaključke Žalbenog vijeća na žalbu kojom je Mladićeva odbrana pokušala osporiti navode Pretresnog vijeća, prenose Nezavisne.

Žalbeno vijeće Mehanizma za krivične sudove u Hagu odbilo je navode žalbe Ratka Mladića na prbvostepenu presudu koji se tiču dokaza u vezi sa udruženim zločinačkim poduhvatom, njegovom namjerom da se on izvrši i drugim zaključcima prvostepene presude kojom je Mladić osuđen na doživotni zatvor.

Ratko Mladić je u novembru 2017. godine prvostepeno osuđen po deset tačaka optužnice, dok je oslobođen po prvoj tački “Genocid u šest opština”, Foči, Kotor Varošu, Prijedoru, Ključu, Sanskom Mostu i Vlasenici.

Podsjetimo da je Mladić je uhapšen u maju 2011. godine, nakon 12 godina skrivanja u mjestu Lazarevo u Srbiji, a nekoliko dana kasnije izručen je u Hag.

Suđenje je počelo u maju 2012, a okončano 15. decembra 2016. godine, a prvostepenom presudom osuđen je na kaznu doživotnog zatvora uz obrazloženje da je značajno doprinio izvršenju genocida u Srebrenici i drugih ratnih zločina počinjenih na teritoriji Bosne i Hercegovine. Osuđen je po 10 od 11 tačaka optužnice. Oslobođen je optužbi za genocid u šest opština – Foča, Ključ, Kotor Varoš, Prijedor, Sanski Most i Vlasenica. Žalbu na presudu uložili su i Tužilaštvo i Mladićevi branioci.

 

(SB)

Oznake: Ratko Mladić