Vijesti 16.07.2021.

POTVRĐENA OPTUŽNICA: Sudija iz Prijedora se tereti da je “namještala” poslove sestri advokatu

ČITANJE: 1 minuta

Okružni sud u Banjaluci potvrdio je optužnicu protiv sudije Okružnog suda u Prijedoru Drene Marin koja ju tereti da je nezakonito postavljala svoju sestru za advokata po službenoj dužnosti.

Republičko tužilaštvo ju je optužilo za produženo krivični djelo povreda zakona od strane sudije, prenosi Glas Srpske.

Prema tom dokumentu Marin je od od 5. januara do 2. novembra 2016. godine u Prijedoru u čak 16 predmeta u kojima je postupala kao sudija u postupku protiv maloljetnih lica, nezakonito donijela rješenja kojima je svoju sestru S.Z. postavljala za branioca maloljetnih lica po službenoj dužnosti.

– Na osnovu toga su S.Z. isplaćivane nagrade na ime troškova zastupanja odbrane iz budžetskih sredstava suda. Na taj način pribavljena imovinska korist u ukupnom iznosu od preko 7.285 maraka. Donošenjem nezakonitih rješenja optužena je povrijedila odredbe Zakona o krivičnom postupku koje su bile na snazi u trenutku preduzimanja procesne radnje, odnosno donošenja rješenja, kojim je između ostalog propisano da sudija ne može vršiti sudijsku dužnost ako mu je branilac osumnjičenog srodnik po krvi u pobočnoj liniji do četvrtog stepena-navedeno je u optužnici.

(SB)