Vijesti 26.01.2018.

Potvrđena optužnica za zloupotrebe u RUGIP

ČITANJE: 3 minute

Okružni sud u Banjaluci potvrdio je optužnicu Republičkog tužilaštva za zloupotrebe u Geodetskoj upravi RS, a četvoro optuženih među kojima su dva šefa i stručne saradnice, terete se za kriminal težak 7,43 miliona maraka.


Optuženi Aleksandar Deurić, pomoćnik direktora za osnivanje i održavanje katastra nepokretnosti Geodetske uprave RS, Dragan Grulović, šef područne jedinice GU Banjaluka, te više stručne saradnice za pravne poslove Doris Kremenović i Željka Milinković, optuženi su za zloupotrebu službenog položaja u predmetima „Naš dom“ i „Građa“, te trgovinu uticajem u predmetu „Varnica Marija“.

Prvom tačkom optužnice obuhvaćeni su Deurić, Grulović i Kremenovićeva. Oni su u vremenskom periodu od 1. decembra 2015. do 21. aprila prošle godine u namjeri da privrednom društvu „Naš dom“ a.d. Banjaluka pribave imovinsku korist, iskoristili službeni položaj i prekoračili granice ovlašćenja.

Grulović je donio i potpisao rješenje Geodetske uprave RS kojim je utvrđeno da je privredno društvo „Naš dom“ steklo pravo svojine kupovinom državnog kapitala na poslovnom objektu, odnosno upravnoj zgradi površine 625 kvadratnih metara i dvorišnom objektu površine 91 metar kvadratni, iako je znao da je predmetno zemljište uknjiženo kao društvena svojina sa upisanim pravom upravljanja u korist Skupštine opštine Banjaluka.

Deurić nakon toga odbija žalbu Pravobranilaštva RS protiv navedenog rešenja, iako je znao da nekretnine nisu svojina preduzeća.

Optuženi su sporno rješenje kojim je utvrđeno pravo svojine na nekretninama donijeli, iako im je bila poznata i presuda Vrhovnog suda RS iz novembra 2012. godine da „Naš dom“ nema pravo raspolaganja i nije mogao steći pravo svojine na nekretninama.

Nakon svega, optužena Doris Kremenović je sačinila i parafirala zaključak Geodetske uprave RS od 5. januara prošle godine kojim se odbacuje prijedlog Grada Banjaluka za ponavljanje postupka čime su optuženi privrednom društvu „Naš dom“ omogućili pribavljanje imovinske koristi u iznosu od 2,18 miliona maraka.

Druga tačka optužnice odnosi se na predmet „Građa“, a njom su obuhvaćeni optuženi Grulović i Kremenovićeva.

Optuženi su u vremenskom periodu od 18. novembra 2016. godine do 3. januara prošle godine, zajedno i po prethodnom dogovoru u namjeri da privrednom društvu „Građa“ a.d. Banjaluka u stečaju, pribave imovinsku korist, iskoristili službeni položaj i prekoračili granice ovlašćenja. Kremenovićeva je kao viši stručni saradnik za imovinsko pravne poslove u Geodetskoj upravi RS, prvo sačinila i parafirala, a Grulović potpisao rješenje, kojim je privredno društvo “Građa” a.d. Banjaluka steklo pravo svojine nad kompletnom parcelom u površini od 33.000 metara kvadratnih čime je Grad Banjaluka oštećen za 5,25 miliona maraka.

Tražili novac za obustavu istrage

Trećom tačkom optužnice Dragan Grulović i stručna saradnica Željka Milinković optuženi su da su dogovarali obustavu istrage u predmetu „Varnica Marija“ koju je vodilo Okružno javno tužilaštvo Banjaluka.

Prema optužnici, Milinkovićeva je bila u odličnim odnosima sa jednim tužiocem, a Grulović je trebao dogovoriti detalje oko isplate novca kako banjalučko tužilaštvo pomenuti predmet ne bi proslijedilo Republičkom tužilaštvu, već obustavilo istragu.

(EuroBlic)