Vijesti 16.12.2022.

Potvrđena prva optužnica sa dokazima iz “Skaj” i “Anom” aplikacija

ČITANJE: 2 minute

Tužilaštvo BiH zaprimilo je informaciju da je u cijelosti potvrđena prva optužnica u kojoj su korišteni dokazi iz “Skaj” i “Anom” aplikacija u predmetu “Dalibor Railić i drugi”.

Riječ je o optužnici protiv osam osoba koje se terete za organizovani kriminal povezan sa više teških krivičnih djela počinjenih u periodu od 2020. do 2022. godine, uključujući i ubistvo načelnika krim-policije Prijedor Radenka Bašića.

Iz Tužilaštva BiH su zbog velikog interesovanja javnosti naveli da će činjenični opis optužnice, u redigovanom formatu, ubrzo biti dostupan na sajtu Tužilaštva.

Iz ove pravosudne institucije ističu da je podizanje i potvrđivanje optužnice u ovom predmetu značajan korak u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, uz korištenje dokaza iz “Skaj” i “Anom” aplikacija, dobijenih od partnerskih institucija zemalja EU i svijeta.

Činjenični opis iz optužnice, redigovan u skladu sa smjernicama preporučenim od Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH, biće dostupan na veb-stranici Tužilaštva BiH na linku https://www.tuzilastvobih.gov.ba/?
opcija=sadrzaj&kat=12&id=96&jezik=b.

Optužnicom su obuhvaćeni Dalibor Railić, Aleksandar Miljatović, Igor Repajić, Haris Gredelj, Mirjana Vujović, Željko Simić, Aleksandar Ivković i Goran Gvozden.

Između ostalog, Railić, Miljatović i Repajić se terete da su radi sprečavanja istraga za kriminal i krijumčarenje droga, pristupili organizovanoj grupi u okviru koje je Miljatović 21. marta ove godine počinio teško ubistvo Bašića, koje je zbog surovosti izvršenja, kao i činjenice ubistva policijskog službenika teško narušilo bezbjednosnu u Prijedoru i cijeloj BiH, ističu u Tužilaštvu.

Optužene terete za krivična djela organizovani kriminal, neovlašten promet droga, pranje novca i teško ubistvo, kao krivično djelo za koje se po važećem zakonu može izreći kazna doživotnog zatvora.

(Srna)