Region 15.10.2021.

POTVRĐENO: Džo Bajden imenovao Kristofera Hila za novog ambasadora SAD u Srbiji

ČITANJE: 1 minuta

Američki predsednik Džo Bajden nominovao je u četvrtak uveče američkog diplomatu Kristofera Hila za novog ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji, što je potvrđeno na sajtu Bele kuće.

Američki diplomata Kristofer Hil se zapravo vraća u region u kojem je već bio na različitim diplomatskim funkcijama. Važi za nezgodnog pregovarača, a taj status potvrdio je i u periodu kada je bio na funkciji specijalnog izaslanika za Kosovo, prenosi nova.rs.

Kristofer Hil je ime dobro poznato ovdašnjoj javnosti.

Bio je specijalni izaslanik za Kosovo Sjedinjenih Američkih Država koji je imao jednu od ključnih uloga u pregovorima koji su prethodili konferenciji u Rambujeu 1999. godine. Kako kosovsko pitanje do danas nije rešeno, čini se da ovaj američki diplomata na ove prostore vraća da završi započeto.

Hil će na mestu ambasadora zameniti Entonija Godrfrija karijernog diplomatu koji je u Beogradu od novembra 2019. godine.

Novi američki ambasador je prekaljeni diplomata, poznavalac regiona i blizak prijatelj i saradnik američkog predsednika Džozefa Bajdena.

(SB)

Oznake: Kristofer Hil