Politika 28.12.2022.

Potvrđeno imenovanje Borjane Krišto za predsjedavajuću Savjeta ministara

ČITANJE: 1 minuta

U Predstavničkom domu PS BiH potvrđeno je imenovanje Borjane Krišto za predsjedavajuću Savjeta ministara.

Tokom predstavljanja ekspozea, Krišto je rekla da su pred BiH brojne prilike koje se moraju iskoristiti, a jedna od njih je status kandidata za članstvo u EU i da je samo zajedno, stvarajući konstruktivnu atmosferu, moguće postići željene ciljeve, piše RTRS.

Krišto je istakla da se još jednom pokazalo da je saradnja na zdravim temeljima između različitih predstavnika konstitutivnih naroda, vlasti na nivou BiH, entiteta, kantona i opština isplativa i moguća samo ako postoji opredjeljenje za to, u skladu s Ustavom BiH i bez namjere da bilo ko bude oštećen.

Zahvalila strankama okupljenim oko koalicije HDZ, SDP i SNSD na ukazanom povjerenju, te podsjetila da je potpisan i dokument kojim su dogovoreni smjernice djelovanja izvršne vlasti u četverogodišenjem mandatu izvršne vlasti.

Krišto je izrazila uvjerenje da je brzina kojom su dogovorena načela rada samo jedan primjer kako vidi budućnost zemlje.

Komisija za pripremu izbora Savjeta ministara dala je preporuku Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH da potvrdi imenovanje Borjane Krišto za predsjedavajuću Savjeta ministara.

Krišto je imenovana prošle sedmice na vanrednoj sjednici Predsjedništva BiH za kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara.

E.M.