Biznis 19.11.2015.

Povećajte sigurnost na internetu za samo 15 minuta

ČITANJE: 2 minute
internet-security1
Većina nas ne radi ništa kako bi zaštitila privatnost na internetu.
Na primjer u SAD-u, gdje se stalno ističe da sve online aktivnosti prate vlasti, 54 odsto ljudi smatra da je teško pronaći načine kako zaštiti privatnost. A to je jednostavnije nego što mislite. Evo nekoliko načina na koje možete osigurati svoju privatnost i smireno nastaviti sa surfovanjem…

Google zamijenite s DuckDuckGo

Kad koristite pretraživače poput Googlea, on čuva sve vaše pretrage i može dalje proslijediti te informacije. Ako neki pretraživač ne čuva vaše pretrage, ne može ni distribuirati vaše informacije, a DuckDuckGo je jedan od takvih malih čudotvoraca.

DuckDuckGo možete koristiti umjesto Googlea ili možete downloadovati ekstenziju ako obično pretražujete koristeći adresnu traku.

Downloadujte Tor pretraživač

Pretraživači poput Chromea, Safarija i Firefoxa prate vaše kolačiće (cookies), IP adresu i još puno toga. Kako biste bili u potpunosti sigurni da niko ne nadgleda svaki vaš korak, trebalo bi da počnete da koristite potpuno nove, sigurne pretraživače poput Tora.

Koristeći niz sigurnih servera, Tor vam omogućuje da bezbrižno sufujete i komunicirate u potpunoj privatnosti, bez straha da vas neko gleda ili cenzuriše.

Koristite moderatora lozinki

Svi znamo da bismo trebali za svaki različiti nalog online koristiti različitu lozinku, koju bi uz to trebalo da mijenjamo što češće. Međutim, iskreno, koliko nas to zapravo i čini? Većina ima jednu do dvije lozinke koje vrtimo u krug.

Iako je loša zamisao zapisati sve lozinke na jedan papirić, jer bi neko mogao da vam ga ukrade, možda mislite da ne postoji drugo rješenje. U tom slučaju, vjerovatno niste čuli da možete koristiti neku od brojnih aplikacija za upravljanje lozinkama, koje će zadržati sve vaše lozinke na jednom mjestu, kako ne biste morali da ih pamtite.

Postoji bezbroj aplikacija, a jedna od njih je PasswordBox, koja je besplatna. Možete je skinuti na kompjuter ili mobilni (ili oboje), samo pri downloadovanju pripazite da skinete verziju za onaj pretaživač koji najčešće koristite.

U PasswordBoxu možete sačuvati lozinke za sve popularne servise, društvene mreže i mailove. A ako želite da vaše lozinke budu sigurnije, možete dopustiti da PasswordBox sam kreira nove. Prisjetite se da je uvijek dobra ideja nekoliko puta godišnje mijenjati lozinku, a sjajna stvar kod ovakvih programa jeste da će oni sami smisliti potpuno novu, a ne da vi morate da razbijate glavu smišljajući nešto što ćete zapamtiti, piše The Huffington Post.

(Express.hr)