Vijesti 05.08.2016.

Povećan broj izdatih građevinskih dozvola za investicione objekte

ČITANJE: 3 minute

Rezultati Odjeljenja za prostorno uređenje ostvareni od početka godine značajno su bolji u odnosu na isti period u 2015. godini. To se, prije svega, ogleda u povećanju broja izdatih građevinskih dozvola, posebno za investicione objekte.

Od 154 ukupno izdate građevinske dozvole za prvih šest mjeseci ove godine, 28 se odnosilo na investicione objekte što je za 17 dozvola više u odnosu na isti period 2015. godine, kada je izdato 11 građevinskih dozvola.

– Na ovaj način odobrena je izgradnja investicionih objekata ukupne korisne površine 50.888 m2, što je za 29.603 m2 više u odnosu na isti period 2015. godine kada je odobrena izgradnja 21.285 m2. To je nastavak pozitivnog trenda iz 2015. godine u odnosu na prethodni period – kazala je načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje, Sanela Kecman.

Ona je dodala da je izgradnja investicionih objekata, koji podrazumijevaju višeporodične stambeno-poslovne, poslovne i javne objekte, te objekte infrastrukture – najviše zastupljena u centralnoj gradskoj zoni.

– Rezultat većeg broja dozvola ogleda se i u povećanju ostvarenih prihoda od troškova uređenja i rente koji su u 2014. godini iznosili 2,9 miliona KM, u 2015. godini 3,3 miliona, dok su za prvu polovinu ove godine iznosili 7,2 miliona KM – precizirala je Kecman.

Osvrćući se na rad Odjeljenja za prostorno uređenje od početka godine do danas, Sanela Kecman je rekla da je prisutan i rast u broju izdatih rješenja o komunalnim taksama/naknadama za reklamne medije.

– Izdato je 374 rješenja o komunalnim taksama/naknadama što je za 32 rješenja više u odnosu na 2015. godinu. Po osnovu tih izdatih rješenja ostvaren je prihod od blizu 400.000 KM – kazala je Kecman.

Pomaci u radu zabilježeni su i u drugim sferama rada Odjeljenja za prostorno uređenje. Od ukupnog broja neriješenih upravnih predmeta u prvoj polovini ove godine smanjen je i broj upravnih predmeta kojima je rok za rješavanje po Zakonu o upravnom postupku istekao.

Poteškoće u radu Odjeljenja i dalje predstavlja nekompletnost podnesenih zahtjeva, kada investitori ni u ostavljenom roku ne izvrše komletiranje istih.

– Najveći problemi nekompletnosti predmeta jesu neriješeni imovinsko-pravni odnosi, čije rješavanje nije u nadležnosti Grada, a predstavlja značajnu komplikaciju koja usporava i proceduru izdavanja dozvola. Tako je za proteklih šest mjeseci doneseno 616 zaključaka o odbacivanju/obustavljanju ili prekidu postupka – istakla je Sanela Kecman.

Osim izdatih građevinskih dozvola i pomenutih rješenja, u Odjeljenju za prostorno uređenje, u prvoj polovini ove godine izdate su i: 103 upotrebne dozvole, 41 ekološka i vodna dozvola, 20 rješenja o uklanjanju objekata, i dr.

-I u narednom periodu nastojaćemo da bez obzira na sve poteškoće, ubrzamo izdavanje potrebne dokumentacije kako bi investitorima olakšali administrativne postupke– zaključila je Kecman.

Tim za investicije

U Odjeljenju za prostorno uređenje su sistematizovana posebna radna mjesta za obavljanje poslova vezanih za pribavljanje neophodne dokumentacije za realizaciju velikih investicionih projekata. Time je obezbijeđeno da je proces od lokacijskih uslova do upotrebne dozvole objedinjen na jednom mjestu.