Vijesti 12.02.2018.

Povećan broj pacijenata u banjalučkim ambulantama

ČITANJE: 1 minuta

U ambulantama porodične medicine u Javnoj zdravstvenoj ustanovi Dom zdravlja Banjaluka povećan je broj pacijenata, a najčešće je riječ o oboljelim od respiratornih infekcija.

Načelnik Službe porodične medicine Doma zdravlja Banjaluka Kosana Stanetić istakla je da je to zbog toga što je ovo doba godine u kojem se najučestalije javljaju respiratorne infekcije.

Ona je napomenula da na preglede dolaze pacijenti svih starosnih grupa, od školske djece do gerijatrijskih pacijenata.

Stanetićeva je navela da se pacijenti javljaju na ljekarske preglede zbog svih vrsta respiratornih infekcija, od upale ždrijela, krajnika, sinusa, uva, bronhitisa do upale pluća.

“Imamo i pacijenata koji dolaze na preglede zbog gripa i gripu sličnih stanja, što je uobičajeno za ovo godišnje doba, a broj oboljelih je sličan broju oboljelih u prethodnim godinama”, rekla je Stanetićeva Srni.

Ona je rekla da se pacijentima s ciljem prevencije preporučuje izbjegavanje kontakta sa oboljelim, izbjegavanje boravka u zatvorenim prostorima u kojima je mnogo osoba, provjetravanje prostorija u kojima borave, te često pranje ruku.

Prema njenim riječima, savjetuju se i mjere za jačanje imuniteta svakog pojedinca, koje uključuju ishranu bogatu vitaminima, naročito konzumiranje namirnica bogatih vitaminom C, dovoljno sna, izbjegavanje stresa ili preduzimanje mjera za redukciju stresa, redovna fizička aktivnost i konzumiranje dovoljno tečnosti, najmanje osam čaša vode dnevno.

(Nezavisne)