Sport 28.04.2016.

Povećan nagradni fond na Vimbldonu

ČITANJE: 3 minute
vimbldon
Nagradni fond najstarijeg i najprestižnijeg gren slem turnira dodatno je povećan. Od cifara se vrti u glavi…

Ovog puta za dodatnih 1.350.000 funti, što znači da će ukupni nagradni fond najprestižnijeg i najstarijeg gren slema, jedinog koji se igra na travi, iznositi 28,1 milion funti, odnosno prema današnjem kursu (1 funta = 1,29 evra) celih 36,25 miliona evra!

Da uprostimo, pobjednicima muškog i ženskog singla, a titule osvojene 2015. godine, od 27. juna do 10. jula, braniće Novak Đoković i Serena Vilijams, pripašće okruglo dva miliona funti, odnsono 2.580.000 evra.

Prošle sezone za najvrijedniji trofej na ATP i WTA turu Srbin i Amerikanka nagrađeni su sa po 1.880.000 funti, odnosno 2.440.000 evra. Organizatori 140 godina starog turnira saopštili su danas da će prvi put u istoriji uvesti i takmičenje tenisera sa invaliditetom, odnosno u kolicima, u singlu, dok se dublovi takmiče već deset godina. Određen je i nagradni fond od 200.000 funti za takmičare sa invaliditetom.

U “All England Cricket and Tennis Clubu” biće podignut stepen obezbjeđenja na još viši nivo, čime su organizatori priznali da se pribojavaju mogućih problema, ali naglašeno je i da će se pooštriti kontrola tenisera, sudija, svih aktera u teniskom sportu, kako bi se spriječile moguće malverzacije, jer tenis sve češće pogađaju skandali oko namještanja mečeva i veza sa kladionicama.

WADA i anti-doping tim ITF biće sveprisutni u Londonu, biće gotovo nemoguće nastupiti, a ne biti testiran bar jednom. Vimbldon nastavlja da realizuje svoj “Master plan” sastavljen prije nekoliko sezona, koji podrazumeva renoviranje infrastrukture i konstantna istraživanja koja bi trebalo da sačuvaju travnatu podlogu u što boljem stanju za završnicu turnira.

Kako je pokretni krov na najvećem objektu, “Centralnom stadionu”, postavljen uveliko i više puta korišćen prethodnih sezona, ovog puta na red je došao drugi po veličini stadion, “Teren broj 1” (No.1 Court), koji će biti proširen za 900 stolica i koji će dobiti krov, ali u periodu od 2017. do 2021. godine. ATP i WTA donijeli su prošle sezone odluku da najkraći dio sezone, turnire na travnatim podlogama, produže za nedelju dana, tako da će Vimbldon nastavljati da pomaže turnire koji žele da se uključe i zauzmu svoje mjesto u kalendaru.

U pripremi je WTA turnir na Majorki, koji će se igrati na travi, a u Londonu su poručili da će uraditi sve da pojačaju nagradne fondove turnira u Istbornu i Notingemu, kako bi što više tenisera i teniserki igralo na toj podlozi prije samog Vimbldona. Vodeći teniseri svijeta uglavnom su se pojavljivali u Kvinsu ili u Haleu, odnosno igrali samo nedjelju dana na travi prije početka Vimbldona i to se organizatorima ne dopada.

“Vimbldon je snažno posvećen podršci svih turnira na travnatim podlogama”, saopšteno je.

U posljednjih pet godina, nagradni fond Vimbldona porastao je sa 14,6 na 28,1 milion funti. Podsjećanja radi, Đoković je prvom titulom u Londonu, 2011. godine, zaradio 1,1 milion funti, ove sezone bi mu četvrti trijumf u Londonu donio okruglo dva, što je skoro 50 odsto više.

(B92)