Vijesti 10.12.2017.

Povećana naplata poreza na nepokretnosti

ČITANJE: 2 minute

Za prvih jedanaest mjeseci 2017. godine naplaćeni porez na nepokretnosti na području Banjaluke veći je za šest odsto u odnosu na cijelu prošlu godinu. Prema prognozama iz gradskog Odjeljenja za finansije, do kraja godine bi u gradsku kasu po ovom osnovu moglo biti prikupljeno oko 7,8 miliona KM.

Načelnica Odjeljenja za finansije Božana Šljivar, ističe da je najveći problem kod naplate poreza na nepokretnosti to što Banjaluka, kao ni ostale lokalne zajednice, ne učestvuje u naplati i kontroli naplate ovog nameta, pošto se radi o nadležnosti Poreske uprave.

“Drugim riječima, to je naš izvorni prihod ali mi kao lokalna zajednica ne učestvujemo u njegovoj naplati ili kontroli naplate “, navodi Božana Šljivar.

Prema informaciji, koja će se krajem ovog mjeseca naći pred odbornicima gradskog parlamenta, jedino što grad u ovom trenutku može učiniti jeste to da obavještavaju Poresku upravu o neprijavljenim nepokretnostima. Međutim, kako se navodi, u praksi je to teško provodivo pošto gradske vlasti nemaju podataka o fizičkim i pravnim licima koja nisu prijavila svoje nepokretnosti.

“Ono što smo mogli i što smo od sredine 2016. godine radili, je obavještavanje fizičkih i pravnih lica – novih investitora, kojima je Odjeljenja za prostorno uređenje izdalo upotrebnu dozvolu, da su obavezni Poreskoj upravi podnijeti prijavu za upis nepokretnosti u Fiskalni registar nepokretnosti. Tako je, u periodu od 24.06. do 31.12.2016. godine Odjeljenje za finansije uputilo 108, a u periodu 01.01. do 30.11. 2017. godine, 146 ovih obavještenja “, stoji u informaciji.

Kako se navodi, za očekivati da je da bi naplata poreza na nepokretnosti mogla biti bolja u idućim godinama, s obzirom na nova rješenja u Zakonu o lokalnoj samoupravi.
Prema novom zakonu, lokalne zajednice će imati nadležnost da same naplaćuju ove prihode, zbog čega se očekuje i povećanje prihoda.

“To znači da tokom naredne godine godine Gradska uprava mora provesti niz koraka i izvršiti sve potrebne pripreme da od 1. januara 2019. godine preuzela naplatu ovog poreza”, ističe se u informaciji.

(ATV)