Vijesti 11.04.2016.

Povezivanje akademske zajednice na nivou Niš-Banjaluka se nastavlja

ČITANJE: 3 minute
studenti
Zajednički rad na stvaranju, očuvanju budućih akademaca srpskih zemalja koje spaja „srpska kičma“ rijeka Drina, ovih dana je opet aktuelizovano posjetom ,studenata Filozofskog fakulteta Univerziteta u Nišu, Banjaluci.

Nakon malo više od godinu dana, poslije posjete Nišu, studenti Filozofskog fakuteta Univerziteta u Banjaluci su dočekali kolege studente iz bratskog im Niša koji su došli u uzvratnu posjetu, Banjaluci, Filozofskom fakultetu i kulturno-istorijskim dobrima naše Republike Srpske.

Kako je navedeno tog, već „čuvenog 12. decembra 2014“ prilikom potpisivanja sporazuma o saradnji između Saveza studenata Filozofskih fakulteta iz Banjaluke i Niša, stvaranje, očuvanje i jačanje jedinstvenog srpskog kulturnog, naučnog i akademskog područja treba da budu zadaci svih institucija i organizacija našeg naroda.

U skladu sa tim upoznavanje i zajedničko djelovanje srpske akademske zajednice mora se svakodnevno sprovoditi u djelo. Studenti su se toga pridržavali i to nastavili 9. i 10. aprila 2016. godine u Banjaluci.

Po dolasku u Banjaluku, uslijedio je prijem na Filozofski fakultetu UNIBL, gdje je studente iz Niša dočekalo rukovodstvo fakulteta, prof. dr Brane Mikanović, prof. dr Tatjana Mihajlović i doc. dr Goran Latinović, zajedno sa predstavnicima studenata Petrom Bejatovićem, Neđom Maleševićem i ostalim studentima Filozofskog fakulteta.

Poslije obraćanja, profesora uslijedila su obraćanja studenata iz Banjaluke i Niša, potom razmjena ideja i na kraju međusobno uručenje skromnih poklona. Svi gosti iz Niša na poklon su dobili po jednu knjigu, izdanje Filozofskog fakulteta. Nakon prijema, studentima je upriličen ručak i prigodno druženje.

Tokom prvod dana posjete, studenti iz Niša su imali priliku da posjete, Muzej Republike Srpske, tvrđavu Kastel, trg Krajine, park Petar Kočić, spomenik 12 beba, Hram Hrista Spasitelja kao i ostale institucije i kulturno-istorijske znamenitosti Banjaluke i Republike Srpske.

Drugog dana, posjećeno je Spomen-područje Donja Gradina, gdje su studentima prezentovani najznačajniji podaci o stratištu srpskog naroda od strane kustosa istoričara Dejana Motla. Studenti su, takođe, imali priliku da tokom kratke šetnje kroz dio kompleksa zloglasnog sistema logora Jasenovac iz perioda Drugog svjetskog rata čuju sve što ih zanima o tom periodu i uopšte o genocidu u Nezavisnoj državi Hravatskoj.

Nakon toga uslijedila je posjeta viševjekovnom središtu kulture i pravoslavlja na prostorima Potkozarja, Manastiru Moštanici.

– Tu je studente dočekao istoričar iz Udruženja studenata istorije „Dr Milan Vasić“ Marko Janković koji je ujedno i autor tek izašle monografije o manastiru i njegovoj okolini kroz vijekove. Kratak istorijski osvrt rezultirao je i posjetom spomeniku Petru Popoviću Peciji koji svjedoči o borbi srpskog naroda za slobodu na ovim prostorima- saopštili su iz Saveza studenata Filozofskog fakulteta.

Po povratku u Banjaluku gosti iz Niša su imali još vremena da upoznaju još različite aspekete rada i života u prestonici Republike Srpske, nakon čega su u večernjim časovima krenuli ka Nišu.

– Kontakti između akademske zajednice u Nišu i Banjaluci ovom posjetom nisu završeni, naprotiv, inteziviranje i razvoj narednih aktivnosti planirani su zajednički već i tokom ove posjete. Jedna od tih ugovorenih aktivnosti je i učestvovanje akademaca iz Banjaluke na naučno-stručnom studentskom skupu u Nišu, tokom novembra ove godine- rekli su studenti.

(Banjaluka.net)