Vijesti 04.11.2018.

Povezivanje Sanskog Mosta s Banjalukom strateški cilj

ČITANJE: 1 minuta

Asfaltiranjem dionice puta u dužini od dva kilometra, tokom proteklog vikenda, nakon gotovo punih 40 godina nastavljena je izgradnja putnog pravca koji bi u budućnosti trebalo da spoji Sanski Most s Banjalukom preko Bronzanog Majdana.

Vrijednost izvedenih radova iznosila je pola miliona maraka i radi se o sredstvima koje je ranije obezbijedilo Vijeće ministara BiH, a trenutno najviše koristi od urađenog posla imaće mještani sela Sasina, koji su konačno asfaltom povezani sa Sanskim Mostom.

Načelnik ove općine Faris Hasanbegović ističe kako je strateški interes Sanskog Mosta povezivanje s Banjalukom i da će se u narednom periodu nastaviti raditi na tom projektu.

“Za nas ovaj put ima veliki komunikacijski i ekonomski značaj. Njegovim asfaltiranjem skratio bi se put od Sanskog Mosta do Banjaluke za više od trideset kilometara.  Sem toga, ekonomski bi oživjelo područje koje se nalazi uz ovaj putni pravac i koje je u ovom trenutku ekonomski mrtvo”, istakao je Hasanbegović.

Prema procjenama, od Sanskog Mosta do entitetske granice potrebno je asfaltirati još desetak kilometara puta, a predstavnici lokalnih vlasti se nadaju kako će i vlasti u Republici Srpskoj omogućiti da se asfaltira preostali dio puta od entitetske granice do Bronzanog Majdana, o čemu su ranije već vođeni pregovori.

Ovaj put je izgrađen prije gotovo četrdeset godina, ali nikada u cijelosti nije asfaltiran, a usljed neredovnog održavanja nalazi se u vrlo lošem stanju i danas njime rijetko ko saobraća.

(Nezavisne)