Politika 30.09.2020.

Povjerenje među članovima CIK-a ozbiljno narušeno, postoji bojazan da neće uspjeti iznijeti izbore

ČITANJE: 2 minute

Informacije o raspravi koja je vođena u vezi sa eventualnom kaznom Ujedinjenoj Srpskoj (US) zbog nedavno emitovanog spota, a koje su se u javnosti pojavile nakon juče održanog kolegijuma CIK-a, ozbiljno su narušile povjerenje među njenim članovima.

Kolegijumu je pored sedam članova CIK-a prisustvovao i generalni sekretar, a o curenju informacija iz ove institucije, Centralna izborna komisija (CIK) BiH pokrenuće istragu, a vrlo vjerovatno će biti zatraženo i od nadležnih službi da utvrde da li se eventualno prisluškuje kabinet u kojem se održavaju sjednice kolegijuma CIK-a, saznaju “Nezavisne”

Prema pisanju pojedinih medija, na kolegijumu CIK-a razmatrane su tri vrste sankcija US, i to poništenje ovjere tog političkog subjekta i kazna od 10.000 KM, zatim izricanje samo novčane kazne od 10.000 KM te kazna od 10.000 KM i skidanje sa liste za odbornika u Skupštini opštine Teslić Dušana Markovića koji se pojavljuje u spotu i novčana sankcija od 10.000 KM.

“Očigledno cure informacije. Takvo curenje informacija na prošlim, pretprošlim i izborima prije toga uvijek je bilo usmjereno na to da mi donesemo odluke kakve neko želi. Postoje samo dvije mogućnosti, da je neko od nas osam to dao ili da se ured u kojem držimo kolegije prisluškuje i da to neko zloupotrebljava. Ovo što se sada sprema, može biti samo uvod u neke događaje kada bude trebalo donositi puno teže odluke nego sada, može ovo koštati Središnje izborno povjerenstvo”, rekao je Vlado Rogić, član CIK-a, koji je, prema pisanju medija, uz Irenu Hadžiabdić, takođe člana CIK-a, bio protiv toga da se iz izbornog procesa ukloni Ujedinjena Srpska.

On je u izjavi za “Nezavisne” naglasio da je spreman i na poligraf te, ako se ovako nastavi, da se boji da ovaj CIK neće uspjeti iznijeti izborni proces jer se “previše toga u posljednjih desetak godina nakupilo”.

I Željko Bakalar, predsjednik CIK-a, rekao je da je nedopustivo curenje informacija prije finalnog odlučivanja te da bi definitivno trebalo ispitati takve stvari.

Kažnjeni zbog sponzorisanih objava na Facebooku

Zbog sponzorisanih objava u medijima na društvenoj mreži Facebook, Centralna izborna komisija na juče održanoj sjednici  kaznila je nekoliko kandidata, političkih stranaka i koalicija novčanom kaznom od 1.000 do 3.000 KM.

(N.S/ Banjaluka.net)

Oznake: CIK