Vijesti 09.01.2019.

POVODOM 9. JANUARA Cvijanovićeva uručila odlikovanja

ČITANJE: 3 minute

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović danas je, povodom proslave 9. januara – Dana Republike, uručila u Banjaluci odlikovanja predsjedniku Vlade Srbije Ani Brnabić, ambasadoru Ruske Federacije u BiH Petru Ivancovu, kao i posthumno za general-majora Vojske Republike Srpske Slavka Lisicu.

Brnabićevoj je danas u Palati Republike uručen Orden Republike Srpske na lenti koji joj je dodijeljen za naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje i političkih odnosa Srbije i Srpske, te za nemjerljiv doprinos u borbi za fizički i duhovni opstanak, afirmaciju i razvoj Republike Srpske.

Ivancovu je uručen Orden zastave Republike Srpske sa zlatnim vijencem za rad i izvanredne zasluge u međunarodnoj saradnji i učvršćenju mira, lične rezultate i dostignuća i za doprinos u razvoju sveukupnih odnosa između Rusije i Srpske.

Na osnovu odluke predsjednika Srpske, odlikovanja su u Palati Republike, uručena za 16 pojedinaca, institucija, organizacija i udruženja, kao i jedno koje je dodijeljeno posthumno – za general-majora Slavka Lisicu, koje je preuzeo njegov sin Nenad.

General-major Lisica posthumno je odlikovan Ordenom Karađorđeve zvijezde Republike Srpske prvog reda za izvanredne uspjehe u komandovanju i rukovođenju jedinicama Vojske Republike Srpske u oružanoj borbi sa neprijateljem i oslobođenje Srpske.

Proslavljeni srpski košarkaš Dejan Bodiroga odlikovan je Ordenom časti sa zlatnim zracima, za izvanredne rezultate u košarci i njenoj promociji u Republici Srpskoj, kao i za zasluge u oblasti humanitarnog rada.

Za priznat višegodišnji javni rad i zasluge na intenziviranju saradnje u oblasti zdravstva, ekonomije, trgovine i privrede Italije i Republike Srpske Ordenom časti sa srebrenim zracima odlikovan je počasni predsjednik Privredne komore Italije za BiH Pijetro Bakarini.

Dječijem horu “Vrapčići” iz Banjaluke dodijeljen je Orden Njegoša drugog reda za izvanredne uspjehe i nagrade ostvarene na dječijim festivalima u zemlji i inostranstvu, kao i za njegovanje dječjeg horskog pjevanja, a povodom 25 godina postojanja.

Načelnik Službe za vaskularnu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Milanko Maksić odlikovan je ordenom Krst milosrđa za priznat dugogodišnji rad u zdravstvu i veliki doprinos u razvoju zdravstvenih usluga i liječenju pacijenata sa područja Srpske.

Medaljom zasluga za narod odlikovani su Udruženje građana “Mozaik prijateljstva” iz Banjaluke, protojerej-stavrofor iz Brčko distrikta Slavko Maksimović i akademski slikar Mladen Karan. Njima su odlikovanja dodijeljena za zasluge u oblasti humanitarnog i duhovnog rada, očuvanju tradicije i dostignuća u oblasti likovne kulture i umjetnosti od značaja za opštu afirmaciju Republike Srpske.

Zlatnom medaljom za hrabrost za poseban doprinos u spašavanju ljudskih života i materijalnih dobara, te za ispoljenu ličnu hrabrost predsjednik Srpske je odlikovala pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske Sifeta Okića iz Doboja, Dragana Samardžića iz Trebinja i Njegoša Đekanovića iz Banjaluke.

Za sveukupan doprinos opštem razvoju i afirmaciji Republike Srpske Plaketa “Sveti Stefan” dodijeljena je Saši Vlaisavljeviću, generalnom direktoru beogradskog Aerodroma “Nikola Tesla”, studentu pete godine Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Sonji Trbojević i studentu četvrte godine Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Dušku Kostiću.

Republičkoj organizaciji porodica poginulih i nestalih boraca i zarobljenih civila dodijeljen je Orden časti sa zlatnim zracima. Ovu organizaciju je 15. septembra 2018. godine odlikovao tadašnji predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

(Srna, foto: RTRS)