POVODOM DANA DRŽAVNOSTI SRBIJE: U Užicu otvorena izložba “Banjaluka – centar Vrbaske banovine”

Izložba arhivskih dokumenata “Banjaluka – centar Vrbaske banovine”, koju je priredio Arhiv Republike Srpske, otvorena je danas u Istorijskom arhivu Užice, povodom obilježavanja Sretenja – Dana državnosti Srbije.

Izložbu je otvorio zamjenik gradonačelnika Užica Ivan Stanisavljević, a otvaranju su prisustvovali i pomoćnik gradonačelnika Užica Nemanja Nešić, te ugledne ličnosti iz kulturnog, političkog i privrednog života ovog grada.

U ime Republike Srpske, osim direktora Arhiva Republike Srpske Bojana Stojnića, otvaranju je prisustvovao i predsjednik Udruženja arhivskih radnika Srpske Dušan Popović.

Stojnić je nakon otvaranja Srni rekao da je izložba “Banjaluka centar Vrbaske banovine” rezultat višedecenijskog angažovanja autora Nebojše Radmanovića i Verice Stošić – stručnjaka i naučnih poznavalaca postojeće literature i arhivskih izvora.

On je naveo da je bogata izvorna građa izložbe razvrstana i sređena po svim oblastima i djelatnostima Vrbaske banovine, pri čemu poseban značaj izložbe predstavlja obilje fotografija koje su prvi put predstavljene kulturnoj i naučnoj javnosti, kako Republike Srpske, tako i Srbije.

Prema njegovim riječima, korištena arhivska građa, smještena u depoima Arhiva Republike Srpske, predstavlja kulturno dobro od izuzetnog nacionalnog i državnog značaja za Republiku Srpsku.

Sama izložba, kako je istakao Stojnić, svestrano osvjetljava sve nejasnoće Banjaluke toga vremena.

“Banjaluka u oslobođenoj, nacionalnoj državi, posebno u jugoslovenskom razdoblju Vrbaske banovine od 1929. do 1941. već duže vrijeme privlači pažnju naučnika i istraživača. I ranija i sadašnja istorijska nauka uočila je da je razdoblje Vrbaske Banovine u istoriji Banjaluke bilo od veoma velikog značaja. Ona je od dotadašnjeg skromnog okružnog mjesta izrasla u razdoblju Banovine u društveno, politički i kulturno prosvjetni centar jedne od devet jugoslovenskih banovina”, ukazao je Stojnić.

Stojnić je istakao da centralno mjesto u istoriji Banjaluke, kao centra Vrbaske banovine, zauzima njen prvi ban Svetislav Tisa Milosavljević, a doba u kojem je obavljao tu dužnost, od 1929. do 1934. godine, može se nazvati zlatnim dobom u istoriji Banjaluke.

“Ban Milosavljević nije obilježio samo razvoj i izgled Banjaluke podignutim palatama – današnjeg Banskog dvora i Gradske uprave Banjaluke, dobrim činovničkim zgradama, monumentalnom zgradom Hipotekarne banke, Higijenskog zavoda, nego je i unaprijedio i izgradio banovinsko upravno područje sa nešto više od milion stanovnika”, rekao je Stojnić.

On je istakao da je Banjaluka pred Drugi svjetski rat bila živopisna, višekonfesionalna, multietnička i kulturološki heterogena zajednica.

Izložbu, kojoj je koautor i Vladan Vukliš, već je imala priliku da vidi publika u Beogradu, a u Užicu će biti otvorena još dvadesetak dana.

(Srna)

SEZONA GRIPA U REPUBLICI SRPSKOJ: Povećava se broj zaraženih

Sve veći broj građana Srpske zaražen je gripom. U Univerzitetsko-kliničkom centru Republike Srpske još dva smrtna slučaja, čime je broj preminulih od posljedica gripa ove godine porastao na šest. Prema podacima Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, u sedmoj nedjelji ove godine domovi zdravlja u Srpskoj prijavili su 7.588 akutnih respiratornih infekcija, oboljenja slična gripu

“LAKTAŠI OPEN”: Preko 600 džudista na prvom danu takmičenja

Više od 600 najmlađih džudista nastupilo je prvog dana na 18. po redu međunarodnom turniru “Laktaši open”. Najbolji klubovi iz regiona, ali i šire i ove godine daju sve od sebe da se prikažu u najboljem svjetlu, a organizatori su prezadovoljni sjajnim odzivom. Generalni sekretar Džudo Saveza Republike Srpske Siniša Đukić smatra da bi ovogodišnje

Turističko-rekreativni kompleks na Manjači u funkciji od proljeća

Za banjalučke ljubitelje prirode stižu dobre vijesti. Turističko-rekreativni kompleks na Manjači od proljeća će biti uređen kao izletište. Planirana je izgradnja vikend-naselja, hotela, sportskih terena, a na tom dijelu nalaze se i dva jezera koja su posebni mamac za izletnike. “Mi planiramo različite terene poput odbojkaškog, košarkaškog, fudbalskog terena, planiramo da izgradimo bungalove gdje će

Nacrt plana parcelacije auto – puta Banjaluka -Prijedor stavljen na uvid

Sve je jasnije kuda će prolaziti auto-put Banjaluka – Prijedor, dužine od oko 42 kilometra, a vrijednost investicije je projektovana na 297 miliona evra. Nacrt plana parcelacije, stavljen je na uvid u prostorijama gradskih uprava u Banjaluci i Prijedoru, te u prostorijama Narodne skupštine Republike Srpske, do 5. marta. U jednoj od prijedorskih mjesnih zajednica,

Teška saobraćajka u Tesliću, saobraćaj obustavljen

Saobraćaj prema Blatnici u potpunosti je obustavljen, zbog saobraćajne nezgode koja se dogodila na Banji Vrućici u Tesliću. Iz policije su za Srpskainfo potvrdili da se nesreća dogodila i da, na sreću, nema poginulih. U toku je uviđaj, nakon kojeg će biti poznato više detalja. U funkciji je alternativni pravac kraj hotela “Srbija”. (Srpskainfo)

Djeca u skitnji dobijaju prihvatilište u Domu “Rada Vranješević”

Prihvatilište za djecu u skitnji, prema planu transformacije Doma za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja “Rada Vranješević”, trebalo bi da bude otvoreno do kraja marta, rekao je Vladimir Kajkut, v.d. direktora ovog doma. Dodao je da pokreću ovu uslugu za djecu koja su žrtve porodičnog nasilja jer žele da im pomognu. “To bi bio