Magazin 14.03.2019.

POVODOM DANA POEZIJE: Promocija “Banjalučke trilogije” Ranka Risojevića u Kostajnici

ČITANJE: 1 minuta

Narodna biblioteka “Nevenka Stanisavljević” u Kostajnici organizuje u četvrtak, 21. marta, promociju knjige “Banjalučka trilogija” autora Ranka Risojevića.

Direktor biblioteke Svetlana Đurđević rekla je Srni da će ovo književno veče biti održano povodom 21. marta – Međunarodnog dana poezije.

“S obzirom da Risojević piše poeziju i prozu, u njegovom društvu ćemo obilježiti Dan poezije. Kratko ćemo predstaviti Rankovu novu zbirku poezije `Mala vječnost`, ali ćemo se, ipak, fokusirati na `Banjalučku trilogiju`”, navela je Đurđevićeva.

Prema njenim riječima, prvi roman ove trilogije “Simana” objavljen je 2007. godine, “Gospodska ulica” 2011, a “Beskućnik” šest godina kasnije.

Ona je dodala da kroz glavni lik romana, Đorđa Maleša, oživljava Banjaluka u periodu turskog zuluma i austrougarske okupacije, kao i uspon i sunovrat građanskog društva za vrijeme Prvog i Drugog svjetskog rata.

“Izuzetna nam je čast da ugostimo ovog poznatog i priznatog književnika koji je rodom iz Kostajnice i koga kostajnička publika uvijek rado čita i prati njegov rad”, rekla je Đurđevićeva.

Književno veče sa Rankom Risojevićem biće održano 21. marta u 19.00 časova u prostorijama biblioteke u Kostajnici. Ulaz je slobodan.

(Srna)