Vijesti 27.07.2020.

POVODOM DANA USTANKA: Položeni vijenci na spomenik palim Krajišnicima na Banj brdu

ČITANJE: 1 minuta

Povodom obilježavanja 27. jula – Dana ustanka naroda BiH protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu, danas su položeni vijenci na spomenik palim Krajišnicima na Banj brdu. U ime Grada Banje Luke, vijenac je položio gradonačelnik Igor Radojičić.

Govoreći o značaju antifašističke borbe, Radojičić je okupljenim poštovaocima NOR-a naglasio kako je narodni ustanak počeo u ljeto 1941. godine kao otpor ustaškim vlastima i zločinima, koji su započeli odmah po formiranju fašističke države.

“Naša istorija na ovim prostorima prepuna je ratova, borbi za slobodu, stranih okupacija i intervencija, uvijek praćeni razaranjima, kako država i sistema, tako i porodica, sela i gradova, stradanja ljudi, vojnika i civila”, podsjetio je Radojičić.

Ministar rudarstva i energetike Petar Đokić, koji je položio vijenac u ime Vlade RS, rekao je da je narod bio odlučan i hrabar da stane uz Komunističku partiju koja je odlučila da je 27. juli 1941. godine „trenutak u kome se mora pokrenuti borba protiv okupatora i domaćih izdajnika“.

Povodom obilježavanja 79. godišnjice ustanka protiv fašizma, vijence su danas položili delegacije SUBNOR-a, predstavnici Trećeg Republika Srpska pješadijskog puka, Udruženja logoraša 2. svjetskog rata, Boračke organizacije i drugi.

(N.S/ Banjaluka.net)