Vijesti 25.04.2019.

POVODOM MEĐUNARODNOG DANA SLOBODE MEDIJA Na Fakultetu političkih nauka održana tribina

ČITANJE: 1 minuta

Povodom Međunarodnog dana slobode medija, Fakultet političkih nauka je u srijedu, 24. aprila 2019. godine, organizovao tribinu pod nazivom „U susret Međunarodnom danu slobode medija“.

Na tribini su učestvovali studenti i studentkinje treće i četvrte Studijskog programa novinarstva i komunikologije, asistenti i profesori, kao i novinari Vanja Stokić, Tanja Vukomanović, Milkica Milojević, Darko Momić, Ognjen Tešić, Goran Dakić, Andrijana Pisarević, Marija Milić, Igor Požgaj, Ivana Šimundža i Željko Svitlica. Događaju je prisustvovao i Aleksandar Čičić, član banjalučkog Centra za ljudska prava.

Teme diskusije su bile slobodne, jer je cilj događaja bila promocija kulture dijaloga, slobode izražavanja i usmjerenost ka potencijalnim rješenjima problema u novinarskoj profesiji.

Neke od konkretnih tema o kojima se razgovalo su:

– da li aktuelne predložene izmjene Zakona o javnom redu i miru Republike Srpske narušavaju slobode novinarstva?
– da li je neophodna izmjena zakona o javnim servisima u Bosni i Hercegovini?
– na koji način je moguće organizovati i pokrenuti sopstveni portal, te kako obezbijediti izvore finansiranja?
– koji je najbolji način da novinar zadrži svoj integritet u radu u medijima?

Međunarodni dan slobode medija obilježava se 03. maja, a povod za analize i rasprave je izvještaj koji govori o rangiranju medija kada su u pitanju medijske slobode. Reporteri bez granica u svjetskom indeksu za slobodu medija za 2019. godinu rangirali su Bosnu i Hercegovinu na 63. mjesto na listi od 180 država i teritorija koje su uvrštene u analizu.

Polarizovana politička klima, stalni verbalni napadi i nacionalistička retorika stvorila je neprijateljsko okruženje za slobodu medija u Bosni i Hercegovini. Uredničke politike se temelje na etničkim podjelama, te je govor mržnje sve prisutniji, navodi se u izvještaju.