Vijesti 13.04.2018.

POVODOM MEĐUNARODNOG STRUČNOG SASTANKA Prijem za ugledne hirurge iz regiona i Norveške

ČITANJE: 2 minute

Povodom održavanja 20. međunarodnog stručnog sastanka Udruženja hirurga Republike Srpske, gradonačelnik Igor Radojičić primio je danas predstavnike udruženja hirurga iz BiH, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Slovenije i Hrvatske i doktore iz Norveške.

Gradonačelnik Radojičić izrazio je zadovoljstvo što je imao priliku da u Gradskoj upravi ugosti ugledne hirurge sa cijelog prostora bivše Jugoslavije.

-Nadam se da će imati vremena i da uživaju u našem gradu, koji nastoji da se promoviše kao regionalni centar. Geografski i pripada u takvo mjesto, ali evo i u raznim oblastima, uključujući i medicinu, nastojimo da se profilišemo na međunarodnoj sceni – kazao je Radojičić.

Kako je rekao, drago mu je da je juče u Banjoj Luci obavljena prva laparoskopska operacija jetre.

-Isto tako, nadamo se da će biti uspješno okončan jedan od najvećih projekata u Banjoj Luci, koji čekamo dugi niz godina, a to je konačan završetak hirurgije i preseljenje na novu lokaciju i rad u savremenim uslovima na Paprikovcu – zaključio je Radojičić.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja hirurga Republike Srpske Zoran Aleksić, kazao je da je u okviru jubilarnog 20. stručnog sastanka Udruženja hirurga RS urađena jučerašnja laparoskopska operacija jetre u Univerzitetsko-kliničkom centru RS i da je to prva te vrste u BiH.

Operaciju su uradili profesori Bjorn Edvin i Jakob Bergsland iz Kraljevske bolnice Oslo iz Norveške, koji će, između ostalih, biti specijalni gosti i na današnjem sastanku održati predavanje.

Aleksić je istakao da je Upravni odbor Udruženja hirurga donio odluku da umjesto dosadašnje prakse obrade bolesti ili stanja, ove godine na jubilarni 20. sastanak pozove predsjednike udruženja hirurga iz svih bivših jugoslovenskih republika, da održe stručna predavanja iz oblasti i o temi koju sami izaberu.

-To je prvi put na ovim prostorima da neko organizuje sastanak prvih hirurga Slovenije, Hrvatske, Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije, Makedonije i Crne Gore i zbog toga ovom događaju želimo da damo veliku važnost – naglasio je Aleksić.