Vijesti 13.05.2021.

Povodom Ramazanskog bajrama: Stanivuković u posjeti muftiji Abdibegoviću

ČITANJE: 2 minute

Povodom Ramazanskog bajrama, gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković, uputio je čestitke reisu-l-ulemi Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Huseinu ef. Kavazoviću, muftiji banjalučkom, Nusretu ef. Abdibegoviću i glavnom imamu banjalučkog Medžlisa Islamske zajednice, Adnanu ef. Jusiću, svim službenicima Islamske zajednice i vjernicima koji proslavljaju ovaj praznik.

U čestitki se, između ostalog, kaže:

„Ovaj veliki islamski praznik, zadnje dvije godine dočekujemo u vrijeme pandemije koja je zahvatila cijeli svijet i stavila na iskušenje ljude svih nacija i vjera. Ipak, ovi praznični dani nas sada, možda više nego ikada, podsjećaju na blagodet praštanja i međusobne podrške, kako bismo osnaženi vjerom zajednički pobijedili sve izazove postavljene ispred nas. Uz najiskrenije želje da praznik provedete u zdravlju, miru i radosti, okruženi porodicom i prijateljima, srdačno Vas pozdravljam.“

Stanivuković je povodom Bajrama boravio u posjeti muftiji banjalučkom Nusretu ef. Abdibegoviću, te sa njim porazgovarao o važnim temama.

“Ljepota Banje Luke se ogleda upravo u tom prisustvu različitosti, u tome što pored Ferhadije, koja je istorijski važna za naš grad, možete da vidite i prelijepe pravoslavne hramove, ali i katedralu. U našem gradu svako ima svoje mjesto i tako treba da živimo, da se ophodimo jedni prema drugima i da pomažemo jedni druge, jer tu poruku nam upravo šalje današnji praznik. Sa muftijom smo dogovorili i prvu zvaničnu posjetu Gradskoj upravi, kada ćemo otvoriti mnoge važne teme”, napisao je Stanivuković na svom Facebook profilu.

Stanivuković je posjetio i nekoliko banjalučkih porodica koje danas obilježavaju Ramazanski bajram.

“Hvala domaćinima na gostoprimstvu, na tome što su nas upoznali sa prelijepim običajima, ali i na tome što smo zajedno poslali snažnu poruku da je Banja Luka siguran grad, grad u kome možemo da živimo zajedno. Neizostavan dio bajramske trpeze bila je i baklava. Ovaj praznik predstavlja posebnu radost za najmlađe, a tim povodom sam podijelio i bajram-banku, kojoj se najmlađi posebno raduju. Ovo je samo početak jedne lijepe i duge tradicije, ali i njegovanja prijateljskih odnosa”, napisao je Stanivuković.

(E.M)