Vijesti 04.03.2021.

POVODOM SMRTI VLADIKE ATANASIJA: U Hercegovini proglašena dvodnevna žalost

ČITANJE: 2 minute

U Hercegovini je proglašena dvodnevna žalost povodom upokojenja umirovljenog episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog Atanasija, saopšteno je iz Saveza opština i grada istočne Hercegovine.

Dani žalosti biće sutra i u subotu, 6. marta.

“Cijela Hercegovina tuguje jer je nakon skoro tri decenije izgubila duhovnog pastira koji nas je neizmjerno volio i čuvao. Hvala mu što je s Hercegovcima bio u najtežim vremenima, tješio i hrabrio, brinuo i okrepljivao, s narodom dijelio radost i tugu”, navodi se u saopštenju.

Tokom dvodnevne žalosti na svim institucijama i ustanovama zastave će biti na pola koplja, a kulturne manifestacije će biti prilagođene danu žalosti.

Umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački i primorski Atanasije preminuo je večeras u Bolnici Trebinje u koju je primljen krajem februara nakon što je testiran na prisustvo virusa korona i ispoljio izvjesne simptome bolesti.

Episkop Dimitrije služio pomen

Episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije sa sveštenstvom služio je večeras u Sabornom hramu u Trebinju pomen za pokoj duše upokojenog vladike Atanasija.

Episkop Dimitrije rekao je da je vladika Atanasije izgarao za Hrista, vjeru i ljubav.

“Hvala za sve, vladiki Atanasiju! Sad, kada je otišao, iz dana u dan mi ćemo shvatati koliko smo se bili navikli na nešto što je, zapravo, čudo u ovom svijetu: da neko sav izgara za Hrista, živi vjerom, da je ovaploćenje istine, da izgara za ljubav”, istakao je episkop Dimitrije.

Episkop Dimitrije je rekao da je upokojeni vladika Atanasije znak da ovdje ima života vječnog, besmrtnosti, da na ovoj zemlji ima ljubavi, prave, besmrtne, Hristolike…, objavljeno je na sajtu Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske.

“Neka nam oprosti i neka se moli Bogu za nas, da kada dođe ponovo Gospod, da nađe vjeru na zemlji i to takvu vjeru, kojom je vladika Atanasije živio i gorio ovdje na zemlji. Neka je vječni spomen našem dragom vladiki Atanasiju. Hristos Vaskrse”, rekao je episkop Dimitrije.

(Srna/SB)