Sport 26.12.2022.

POVRATAK NA SCENU: “Slavija” trećeplasirana u regionalnoj ligi nakon šest kola

ČITANJE: 4 minute

Iako su učešće u Regionalnoj bokserskoj ligi potvrdili samo desetak dana pred početak takmičenja, Bokserski klub Slavija najprijatnije je iznenađenje, jer poslije šest kola zauzima treće mjesto s više nego realnim šansama za plasman u plej-of.

U vrlo kratkom periodu jedan od najvećih sportskih brendova grada na Vrbasu vratio se na veliku scenu, a koliko je to dobar potez govore i aplauzi publike za boksere Slavije u Nikšiću, Loznici, Novom Pazaru… Da je plemenita vještina srce i duša grada moglo se vidjeti i na prvom turniru Regionalne lige koji je održan početkom oktobra. Dvorana u Kampsu bila je puna, Banjalučani su se zaželjeli dobrog boksa, a mala grupa organizatora danonoćno radila kako bi opravdala povjerenje rukovodstva lige da nova sezona krene baš iz grada bokserskih velikana.

– Klub su posljednjih godina, a naročito mjeseci, pratili veliki problemi, ali smo zahvaljujući podršci predsjednika Bokserskog saveza Srbije Nenada Borovčanina odlučili da pokrenemo stvari s mrtve tačke i baš kao pravi bokseri prihvatimo izazov iako nismo bili potpuno fit. Ekipu smo formirali u hodu, a sreća je što i dalje svi u bivšoj Jugoslaviji znaju i poštuju dres Slavije. U ta dva dana viđen je pravi spektakl koji su uživo prenosili Arena fajt i RTRS. Stvari još nisu onakve kakve želimo da budu, sve guramo na mišiće, entuzijazam, trošeći vlastiti novac, ali vjerujem da će se sve posložiti. Boks i Banjaluka su jedno, tako da nemamo luksuz da se zaustavimo već da guramo naprijed i savladavamo prepreku za preprekom – rekao je predstavnik Slavije u Regionalnoj ligi Dalibor Petković.

Nošeni hukom s tribina domaći su u dva banjalučka kola skupili najviše bodova i zasjeli na prvo mjesto. Poslije tri turnira zauzimaju treće, a na preostala dva trebalo bi da ovjere ostanak među četiri ekipe što garantuje nastup na velikom finalu.

– Ponosan sam što imamo naše momke koji su u minulom periodu praktično bili prepušteni sami sebi, ali su nastavili da rade i napreduju. Doveli smo adekvatna pojačanja, pa su naše boje u dosadašnjem dijelu lige branili Petar Sredojević, Rajko Tomović, Alen Rahimić, Luka Veljović, Nikola Ivković, Miloš Gajić, Bojan Zečević, Gal Šepić, Vuk Mičić, Leo Cvitanović, David Ružević, Stefan Čajić i Miloš Veletić. Momci su fantastični, ozbiljno rade, napreduju i što je možda najvažnije osjećaju veličinu grba koji nose. Ušli smo kao autsajderi, ali smo pokazali zube i kvalitet. Sve to nam daje elan da poslije bazičnih zimskih priprema dočekamo drugi dio sezone još spremniji i da uđemo u plej-of – rekao je trener Slavije, Vladan Kljajić.

Poslije dugo vremena Slavija je imala predstavnike i na čuvenoj “Zlatnoj rukavici”, a srebro oko vrata iz Novog Pazara donijeli su Cvitanović i Veletić. Posebne pohvale dobio je Cvitanović koji je u finalu pružio sjajan otpor ruskom asu Vladimiru Mirončikovu, aktuelnom prvaku Mediterana i bronzanom s posljednjeg Svjetskog prvenstva.

– Utisci iz regionalnog takmičenja i “Zlatne rukavice” su fenomenalni. Posebno sam ipak oduševljen prvim događajem u Banjaluci jer se vidjelo koliko boks znači publici. Zahvaljujući Daliboru Petkoviću i Igoru Savičiću sve je bilo na najvišem mogućem nivou. Oni su tu za nas u pola dana u pola noći, tako da se odluka da nastupam za Slaviju pokazala odličnom. Čast mi je što branim boje kluba koji su proslavili Marijan Beneš, Radovan Bisić, Ante Josipović koji dođe na trening i udijeli nam savjete. Zahvalan sam i treneru Vladi Railiću koji me je odlično spremio za Novi Pazar… Nadam se da će energiju koju imaju ovi ljudi neko prepoznati i da će Slavija u organizacionom smislu biti na mnogo višem nivou jer je to i danas kultni klub širom Jugoslavije i jedna od prvih asocijacija kada se pomene Banjaluka – rekao je Cvitanović.

Glavni koordinator turnira u Banjaluci Igor Savičić zahvalio je svim organizacijama i pojedincima, ljudima dobre volje koji su pomogli da realizacija bude na najvišem nivou, te izrazio nadu da će Slavija nastaviti ovim putem.

Počasni predsjednik kluba Dragan Batar naglasio je bitnost saradnje s Bokserskim savezom Srbije, te dao punu podršku ljudima koji su na svojim plećima iznijeli dosadašnji dio sezone.

Finansije

Situacija u klubu i dalje nije sređena kako bi to trebalo da bude, pa je zbog blokade računa postojala realna opasnost da Slavija ne učestvuje na posljednjem turniru u Loznici i tako sve dobro urađeno do sada ode nizbrdo.

– Kao dijete kluba nisam mogao to da dozvolim te sam vlastitim sredstvima pokrio troškove učešća. Pored svih teškoća imamo velike planove, ispravnu viziju i veliku želju da nastavimo – naglasio je Dalibor Petković, prenosi Glas Srpske.

(SB)

Oznake: BK Slavija