Biznis 21.04.2021.

“Power China” i “Fortis grupa” spremne da ulažu u RS

ČITANJE: 1 minuta

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković razgovarao je danas u Banjaluci sa predstavnicima kompanija “Pauer Čajna” i “Fortis grupa” koji su iskazali spremnost i opredjeljenje da ulažu u Republici Srpskoj u oblast građevinarstva i u elektrosektor.

Na sastanku je iskazano opredjeljenje da, na partnerskim odnosima, kompanije “Pauer Čajna” i “Fortis grupa” zajednički ulažu u izgradnju pogona za proizvodnju cementa na području opštine Novi Grad, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

Višković je istakao da će Vlada podržati svaku dobru inicijativu i investicije koje omogućavaju razvoj i nova radna mjesta.

Predsjednik Vlade je zahvalio kineskim i domaćim investitorima na iskazanom interesovanju za ulaganje u Republiku Srpsku i istakao da je Vlada Republike Srpske opredijeljena za saradnju sa svima koji u njoj vide ravnopravnog partnera.

Kada je riječ o fabrici cementa u Novom Gradu, Višković je istakao da se prilikom izgradnje, kao i u toku pokretanja i odvijanja proizvodnje, moraju poštovati svi standardi zaštite i očuvanja životne sredine, te naglasio da investitori u Republici Srpskoj, kada je riječ o ovom projektu, imaju resurse, razvijenu putnu i saobraćajnu infrastrukturu, te sigurno tržište.

Kineska kompanija “Pauer Čajna” prisutna je na prostoru BiH i regiona kroz partnerski odnos sa domaćim i stranim investitorima, posebno na izgradnji auto-puteva i solarnih i hidroelektrana, navodi se u saopštenju.

Sastanku su prisustvovali generalni direktor kompanije “Pauer Čajna” za BiH Li Zidong /Liu Zhidong/ i komercijalni direktor Ji Lankvi /Ye Lianqi/, predsjednik uprave “Fortis grupe” Dragan Čorokalo i finansijski direktor Mile Janjić.

(Srna/A.M.)