Svijet 28.12.2020.

POZADINA EKSPLOZIJE U NEŠVILU: Policija sumnja na samoubistvo usljed paranoje zbog 5G tehnologije

ČITANJE: 4 minute

U centru Nešvila, u saveznoj državi Tenesi, na božićno jutro dogodila se eksplozija. Ipak, niko još uvek sa sigurnošću ne zna šta je bio motiv počinioca – niti ko je izvesno počinilac, a sumnja se da bi sa čitavom nesrećom veze mogla da ima i 5G mreža.

Nekoliko sati nakon što je u američkom gradu Nešvilu eksplodirao kamper, istražitelji su objavili da su kraj mesta eksplozije otkrili ostatke ljudskog tkiva. Do kraja dana, uzorci DNK potvrdili su da ostaci pripadaju izvesnom Entoniju Kvinu Vorneru. Međutim, do danas nikome nije bilo jasno zašto bi neko izabrao baš to mesto, tik uz istorijski centar Nešvila, kako bi izveo – sopstvenu smrt.

Sumnja se da je upravo 63-godišnji kompjuterski stručnjak Entoni Kvin Vorner počinio samoubistvo u “pokretnoj kući na točkovima”, a kao razlog navodi se – paranoja zbog 5G tehnologije. Policija ipak nije potvrdila da je ovo bio definitivni motiv njegovog čina i, kako je Gardijan preneo, ovi navodi se još uvek istražuju.

Zanimljivo je da je Vorner prošlog meseca, kako su preneli američki mediji, prepisao kuću vrednu 160.000 dolara 29-godšnjakinji iz Los Anđelesa, Mišel Sving. Sving nije htela da previše priča o velikom – i neobičnom – poklonu, samo je rekla da se sve dogodilo “bez njenog znanja”.

Mnogo toga ukazuje da je baš o samoubistvu reč: izbor vremena i mesta radnje, rano ujutru na Božić, kad je prilično sigurno da neće biti nikoga u blizini. Onaj ko je izazvao eksploziju sve je učinio da ne bude kolateralne štete – odnosno dodatnih ljudskih žrtava.

“Izabran je trenutak kad je očekivano da nikoga nema u blizini”, rekao je gradonačelnik Nešvila. Tokom božićne noći stanari su prvo čuli pucnje, a potom ženski glas koji je dopirao iz vozila, koji je upozoravao da se sklone jer će eksplodirati za 15 minuta. Kroz prozor su stanari mogli da vide samo stari beli kamper iz kojeg je dopirao zvuk.

Da li je žena sedela u kamperu i preko megafona upozoravala stanare da se sklone? Ili je ženski glas snimljen unapred? Jesu li i pucnjevi bili snimljeni? Prema snimcima koje je policija objavila naknadno, kamper se parkirao na to mesto usred noći u 1.22 časa. Ženski glas je preko zvučnika pozivao sve da napuste domove, jer će uslediti eksplozija: za 15 minuta, za 10, za devet… Stanari su pozvali policiju, policijske službe brzo su evakuisale preostale stanare iz zgrada u okruženju.

Kada su policajci stigli, uočili su beli kamper parkiran ispred centrale AT&T-a na adresi Druga severna avenija 166. Iz kampera se ponavljala poruka upozorenja da će uslediti eksplozija za 15 minuta. Šest policajaca odmah je počelo da kuca na vrata i evakuiše okolne stanare. Kada je isteklo 15 minuta, poruka se promenila.

“Ako čujete poruku, odmah se evakuišite. Ako čujete poruku, odmah se evakuišite”, čulo se iz belog vozila pre nego što je odletelo u vazduh.

U eksploziji u 6.30 povređeno je najmanje troje ljudi i oštećeno više automobila i zgrada. Pošto je kamper bio parkiran ispred zgrade telekomunikacione kompanije AT&T, veliki deo područja oko Nešvila ostao je bez interneta. Istraga je do juče poslepodne isključila mogućnost terorističkog napada.

https://twitter.com/ThunderThighz87/status/1342708514024730624

Snimak belog kampera doveo je istražitelje do kuće u Antiohi, u predgrađu Nešvila u kojoj je živeo Entoni Kvin Voner, objavila je mreža ABC News. Komšije su potvrdile da je ispred kuće bio stalno parkiran beli kamper. U stvari je bilo sumnjivo kad ga više nije bilo, rekao je jedan od suseda i dodao da je stanar te kuće bio povučen i najverovatnije živeo sam, pre nego što je vlasništvo preneo na ženu iz Los Anđelesa.

Šteta je šokantna i pravo je čudo da niko od građana nije stradao, izjavio je guverner Tenesija posle eksplozije. Policija je ispraznila čitavo područje i zabranila povratak stanarima dok se ne utvrdi da su zgrade preživele eksplozivni udar bez težih posledica i da su i dalje sigurne za boravak ljudi. Specijalni FBI agent koji vodi istragu naveo je i da su nadležni dobili oko 500 dojava u vezi sa eksplozijom.

Šta se zna o Vorneru?

Javno dostupni podaci ukazuju na to da se Vorner razumeo u elektroniku i alarme. Dugo je živeo u Nešvilu i bio je frilenser – radio je kao kompjuterski tehničar za agenciju koja se bavi nekretninama, piše BBC.

Stiv Fridrih, njegov nekadašnji poslodavac, rekao je lokalnim medijima da je Vorner ranije ovog meseca dao otkaz posle četiri godine u kompaniji. Vornera je opisao kao čoveka neobičnog karaktera i ponašanja, a list USA Tudej navodi izjavi neimenovanog komšije koji je Vornera nazvao „kompjuterskim štreberom”.

(nova.rs)

Oznake: eksplozija, Nešvil