Vijesti 10.04.2016.

Požar u indijskom hramu: 100 poginulih, 200 povrijeđenih

ČITANJE: 1 minuta
indija hram
U velikom požaru koji je izbio tokom vatrometa u jednom hramu na jugu Indije najmanje 100 osoba je poginulo, a više od 200 je povrijeđeno, saopštili su lokalni zvaničnici.

Požar je izbio kad je varnica od vatrometa zapalila druga pirotehnička sredstva, koja su bila skladištena u kompleksu hrama Putingal u selu Paravur, udaljenom nekoliko sati od prijestonice indijske savezne države Kerala, izjavio je ministar za unutrašnje poslove Kerale Rameš Čenitala.

U kompleksu se nalazilo više hiljada ljudi kad je oko 15 sati po lokalnom vremenu došlo do velike eksplozije, a zatim i do požara, koji se brzo proširio kroz hram i u njemu zarobio veliki broj vjernika, prenijela je agencija AFP. Šef lokalne policije, koji je želeo da ostane anoniman jer nije ovlašćen da iznosi podatke medijima, rekao je da su u požaru poginule najmanje 84 osobe.

Na snimcima lokalnih televizijskih stanica se vidi kako iz hrama kuljaju veliki oblaci dima, a na nebu se i dalje vidi vatromet. Usljed višestrukih eksplozija u skladištu pirotehničkih sredstava, vazduhom su letjeli veliki blokovi betona, koji su padali čak kilometar dalje od mjesta eksplozije, navodi lokalno stanovništvo.

Vatrogasci su do jutra stavili požar pod kontrolu, a spasioci pretražuju ruševine kako bi našli preostale preživjele.

Hram u kojem se dogodila nesreća svake godine održava takmičenje u vatrometu, kojem prisustvuju hiljade vjernika na kraju sedmodnevnog festivala posvećenog boginji Badrakali, južnoindijskoj inkarnaciji hindu boginje Kali.

(RTS)