Vijesti 11.01.2016.

Požar uništio 400 radnji na pijaci Arizona: Čuju se eksplozije plinskih boca

ČITANJE: 3 minute
pijaca arizona
U velikom požaru koji je buknuo jutros oko četiri sata, skoro je u potpunosti izgorjela Gradačačka pijaca Arizona, u mjestu Porebrice. Šteta je višemilionska, jer je plamen progutao tone tekstila i obuće, a plinske boce koje su se nalazile u zapaljenim objektima, vatrogascima onemogućavaju rad, piše Anadolu Agency (AA).

Izgorilo je skoro 90 posto od oko 600 radnji sa različitim vrstama robe, prvi su i zasad nepotvrđeni podaci vatrogasnih ekipa koje još ne mogu ući u pijacu kako bi pregledali stanje.

U gašenju požara učestvovali su vatrogasci iz Gradačca, Orašja, Pelagićeva i Brčkog, a požar je trenutno pod kontrolom. Međutim, prema riječima Slavka Bakovića, komandira Vatrogasnog društva Gradačac, opasnost predstavljaju plinske boce, čije se eksplozije neprestalno čuju.

-Požar za sada držimo pod kontrolom i nadamo se da se usljed pojačanja vjetra neće proširiti. Ovdje se više nema šta spašavati jer je gotovo sve izgorjelo. U gotovo svakom zapaljenom objektu bila je najmanje po jedna plinska boca od pet kilograma i stalno se čuju eksplozije. Tamo niko ne prilazi, jer to, naravno, predstavlja opasnost po ljudske živote i ne želimo rizikovati. Očekujemo da bi se do sutra te eksplozije mogle stišati, odnosno da će do tada sve eksplodirati, a i nakon toga morat ćemo biti vrlo oprezni i ući tamo sa mašinama- rekao je Baković u razgovoru za AA.

Admir Arnautović, portparol Tužilaštva Tuzlanskog kantona, potvrdio nam je da su policija i tužilac izašli na lice mjesta, ali da iz bezbjedonosnih razloga ne mogu početi sa vršenjem uviđaja.

Gusti sivi dim nadvio se nad ovim područjem, a ispred pijačne kapije zatekli smo desetine zabrinutih radnika, vlasnika objekata i zakupaca, od kojih su neki sa suzama u očima gledali u ono što je ostalo od pijace. Okupljeni uglavnom šute ili međusobno šapuću. Od nekoliko stotina tezgi i objekata u kojima je bila uskladištena roba, ostalo je samo zgariše.

Iz nekoliko objekata koji nisu bili zahvaćeni požarom, policija je dozvolila radnicima da iznesu robu.

Ovu pijacu je i prije nekoliko godina zahvatio požar, ali mnogo manjih razmjera.

-Unutrašnje obezbjeđenje primijetilo je požar jutros oko četiri sata. Ovdje je do jučer bilo oko 600 objekata u kojima se prodavala roba na veliko i malo, a prema našoj procjeni, izgorjelo je 95 procenata pijace. Zakupci su bili iz Tuzlanskog kantona i Distrikta Brčko- rekao je Ensar Mešanović iz Uprave d.o.o. Nova pijaca.

Marko Božić iz Bijele, vlasnik radnje broj 341, koju je iznajmljivao, sumnja da je požar podmetnut. Izgorjelo mu je, kaže, sve što je imao.

-Neka policija radi svoj posao, ali kako to da je ovolika površina i kvadratura planula tako rano, kada nikog nema? Da je bio neki kvar, da se negdje nešto zapalilo, ne bi razmjer požara bio ovoliki. Nemoguće je da sve izgori ako nije u pitanju podmetanje požara- navodi Božić.

Građani stalno dolaze do mjesta gdje je bila pijaca. Uplašeni su za svoju budućnost. Nekima je izgorjelo više prodavnica i skladišta. Oni ističu da ne znaju kako će se finansijski oporaviti od ove situacije.

I prije nekoliko godina na pijaci bio požar, ali mnogo manji.

(NN)