Politika 19.09.2016.

Poziv Banjalučanima da izvrše provjeru svog biračkog mjesta

ČITANJE: 3 minute

Gradska izborna komisija (GIK) Banjaluka poziva birače osnovne izborne jedinice 034 B – Banjaluka, da izvrše provjeru svog biračkog mjesta putem info-linije Centra za birački spisak Banjaluka.

Broj linije je 051/244-531 i 051/244-532 a možete je koristiti svakog dana od 8 do 20 časova.

Iz GIK najavljuju da će uskoro u funkciji biti i provjera biračkog mjesta putem SMS-a o čemu će građani biti blagovremeno obaviješteni.

GIK Banjaluka saopštava da su 15. septembra ove godine, iz glavnog skladišta u Sarajevu, preuzeti nepotpuni izvodi iz Centralnog biračkog spiska (nedostaje 16 izvoda), te da su na preuzetim izvodima uočene značajne greške. O uočenim greškama je odmah, u hitnoj proceduri, upoznata Centralna izborna komisija BiH i relevantne adrese u Sekretarijatu CIK BiH. Gradska izborna komisija je zatražila hitno otklanjanje grešaka i dostavljanje ispravnih izvoda usklađenih sa dodjelama adresa pripadajućim biračkim mjestima.

Uočene greške imaju refleksiju i na pretraživač, koji se nalazi na internet stranici CIK BiH. U skladu sa navednim, GIK Banjaluka je od CIK BiH tražila i izradu obavještenja „na ime i adresu birača“ sa ciljem dostavljanja obavještenja svakom biraču o biračkom mjestu na kojem glasa, ali ovom zahtjevu nije udovoljeno, te je GIK Banjaluka još jedanput pozvala građane da provjere svoja biračka mjesta.

Inače, GIK Banjaluka u pripremi za lokalne izbore, koji će biti održani 2. oktobra, preduzima niz aktivnosti. Jedna od važnijih aktivnosti jeste prijem i skladištenje izborbnog materijala koji će biti primljen 23. septembra.

Do sada je 18 političkih subjekata podnijelo zahtjeve za akreditaciju posmatrača za posmatranje aktivnosti Gradske izborne komisije, Centra za birački spisak, biračkih odbora i u toku je provjera, obrada, umnožavanje i izrada akreditiva za preko 4.500 posmatrača političkih subjekata. Inače, u posmatračkoj ulozi, već duže vrijeme, aktivnosti Gradske izborne komisije prate dugoročni posmatrači nevladinog sektora i akreditovani posmatrači dva politička subjekta. Od 19. septembra najavljen je i dolazak međunarodnih dugoročnih posmatrača.

Izvršeno je imenovanje 267 biračkih odbora za redovna biračka mjesta na kojima će glasati 186.297 redovnih birača, zatim birački odbor za biračko mjesto „LIČNO“ za 1.305 birača, birački odbor za biračko mjesto „NNN“ za glasanje nepotvrđenim/kovertiranim glasačkim listićem – na izvodu 1.728 birača, kao i birački odbor za biračko mjesto – glasanje „U ODSUSTVU“, na kojem u Banjaluci glasaju birači za svoje opštine iz 1991. godine (na izvodu je 311 birača iz 36 opština). Ukupno na izvodu iz konačnog biračkog spiska za grad Banjaluku, nalazi se 189.370 birača sa pravom glasa.

U skladu sa propisanim procedurama obrađeno je preko 1.500 podataka o licima koja su u kategoriji birača za glasanje putem mobilnog tima. Ovlašteni timovi su obišli 1.082 adrese za potpisivanje lične izvjave volje birača da glasa putem mobilnog tima i 844 birača su izrazili volju da glasaju na ovaj način. Gradska izborna komisija imenovala je 21 mobilni tim za glasanje ove kategorije birača.

Iz GIK Banjaluka naglašavaju da je obezbijeđeno 270 lokacija za redovna biračka mjesta i u narednim danima GIK će objaviti lokacije i izložiti ih na uvid javnosti.

Obuka

Od 12. septembra, u toku je obavezujuća obuka predsjednika, zamjenika predsjednika, članova i zamjenika članova biračkih odbora i mobilnih timova. Obuka je obavezna za sve pozicije u biračkim odborima i mobilnim timovima i, po njenom okončanju, neophodno je da bude obučeno i sertifikovano 2.778 pojedinaca. Pored obuka biračkih odbora i mobilnih timova, slijede obuke za obradu izbornih podataka i rezultata, obuke timova za selekciju, izdavanje i prijem izbornog materijala, obuke timova za eventualno ponovno prebrojavanje glasačkih listića, obuke za rad na pretraživačima i info linijama, obuke za provođenje testnih izbora – najavljenih za 26. septembar, kada će biti testirana aplikacija za obradu i unos izbornih rezultata.