Biznis 20.12.2020.

POZIV FRILENSERIMA: Prijavite prihode iz inostranstva i registrujte svoju djelatnost

ČITANJE: 1 minuta

Poreska uprava Republike Srpske poziva sve poreske obveznike koji obavljaju određenu djelatnost udaljenim radom, tzv freelance, za poslodavce iz inostranstva da prijave te prihode iz inostranstva, kao i da registruju djelatnosti koje obavljaju, i na taj način svoje poslovanje uvedu u legalne okvire i izbjegnu eventualne sankcije.

Naime, Poreska uprava Republike Srpske, u skladu sa svojim nadležnostima, kontinuirano radi na analizi uzroka i praćenju fenomenologije izbjegavanja plaćanja poreskih obaveza od strane poreskih obveznika.

“U posljednje vrijeme je primijetan trend povećanja nepoštovanja poreskih propisa određenog broja lica koja prihode ostvaruju iz inostranstva, a pritom ne prijavljuju i ne plaćaju poreske obaveze, te nisu registrovani za obavljanje takve djelatnosti”, naveli su iz Poreske uprave.

Ustanovljeno je da pojedini poreski obveznici obavljaju brojne djelatnosti i pružaju usluge kao što su razvoj softvera, veb dizajn, digitalni marketing, grafički dizajn, fotografija, arhitektura, te časovi stranih jezika.

“Za pružanje ovih usluga najčešće se koriste platforme poput Google Ads, Upwork, BeCreative i druge, pri čemu se koriste internet servisi za finansijsko plaćanje poput PayPal ili se čak koriste platne kartice Payoneer”, pojašnjava se u saopštenju.

Poreska uprava Republike Srpske će na zvaničnoj internet stranici dati detaljna uputstva poreskim obveznicima o tome kako registrovati djelatnost, na koji način i koje prijave je potrebno podnositi.

(Banjaluka.net)