Poziv građanima da se pridruže akciji uništavanja ambrozije

Uklanjanje ambrozije sa javnih površina u Banjaluci počelo je danas, a iz Gradske uprave pozivaju sugrađane da se uključe u akciju i uklone ambroziju sa svojih privatnih parcela.

U gradskom Odjeljenju za komunalne poslove Srni je rečeno da će ova akcija kao i svake godine obuhvatiti košenje javnih površina na kojima se pojavila ova korovska biljka, a koja se najčešće javlja u blizini mjesta gdje se izvode građevinski radovi, prekopi i na mjestima gdje je deponovan otpad.

“Akcijom ćemo obuhvatiti sva naselja, a planirano je da do kraja septembra ambroziju kosimo u tri navrata, čime će biti obuhvaćeno ukupno oko 70.000 metara kvadratnih javnih površina”, naveli su u Odjeljenju za komunalne poslove, te dodali da je za ove namjene iz budžeta grada izdvojeno 20.000 KM.

Iz ovog odjeljenja dodaju da akciju sprovode u saradnji sa Komunalnom policijom i Odjeljenjem za inspekcijske poslove, koji će tokom redovnih kontrola opominjati vlasnike dvorišta i parcela da su dužni da ih održavaju.

“Vlasnicima zapuštenih dvorišta prvo se nalaže da u određenom roku suzbiju ili unište korovsku biljku, a onima koji ne sprovedu te mjere slijede novčane kazne”, upozorili su u nadležnom odjeljenju.

U ovom odjeljenju navode da su u dosadašnjoj praksi kontrolnim organima problem predstavljala dvorišta bez vlasnika ili korisnika i dvorišta čiji vlasnici trenutno nisu dostupni.

Ukoliko primijete ambroziju građani to mogu da prijave nadležnim službama- Komunalnoj policiji na broj 051/306-464, ukoliko je riječ o javnim površinama ili Odjeljenju za inspekcijske poslove na broj 051/244-428, ukoliko je riječ o prisustvu ambrozije na poljoprivrednom zemljištu.

Stručnjaci savjetuju da bi ambroziju trebalo ukloniti prije cvjetanja, jer je njen polen jedan od najjačih alergena u prirodi, te da nije opasna samo po ljude, već i za biljni svijet, jer tamo gdje se pojavi, smanjuju se i prinosi poljoprivrednih kultura.

Veliku opasnost predstavlja i činjenica da sjeme ambrozije ostaje u zemlji i do 40 godina.

(Agencije)

RASPUST SE BLIŽI, RODITELJI SE PITAJU Šta je sa programom sporta u školama?

Program „Razvoj sporta u školama“ kojim Grad namjerava da unaprijedi nastavu fizičkog vaspitanja za osnovce, još nije počeo mada je po najavama ovaj novi koncept rada trebalo da “zaživi” ovog mjeseca. Roditelji su sa oduševljenjem dočekali ovu ideju, jer se kažu, inače malo pažnje posvećuje fizičkim aktivnostima, ali s obzirom da se kraj školske godine

NATPIS NA DJEČIJEM IGRALIŠTU Banjalučani se pitaju “Koliko smo (ne)pismeni?”

Natpis koji je okačen na toboganu, na dječjem igralištu na Bulevaru cara Dušana u Banjaluci privukao je pažnju mnogobrojnih prolaznika. Građane nije iznenadilo to što je na tobogan stavljeno pismeno upozorenje o zabrani korištenja ove sprave za zabavu najmlađih u Banjaluci, ostali su u čudu nakon što su vidjeli da je zabrana na snazi “dostra”.

JOŠ 16 DANA DO TRKE Banjalučki polumaraton obara sve rekorde

Banjalučki polumaraton prerastao je u jedan od najvažnijih sportskih događaja u Banjaluci, ali i Republici Srpskoj. Centralna trka Četvrtog m:tel banjalučkog polumaratona zakazana je za 12. maj 2018. godine, a za razliku od prethodnih, ovogodišnja manifestacija će trajati tri dana. “Nastavljamo trend porasta učesnika, svake godine ima sve više učesnika, ali i trka koje se

IMA POVRIJEĐENIH Sudar četiri automobila u Banjaluci

Dva lica povrijeđena su danas u sudaru četiri automobila u Banjaluci, a ljekarska pomoć im je ukazana u Službi hitne pomoći u ovom gradu, rečeno je Srni u banjalučkoj Policijskoj upravi. Saobraćajna nezgoda dogodila se oko 16.00 časova na raskrsnici Bulevara vojvode Stepe Stepanovića i Ulice Vida Nježića. U nezgodi su učestvovali automobil “opel astra”

U OKVIRU PROJEKTA “ZAJEDNO MISLIMO DOBRO” Zvezdara teatar u Banjaluci

Udruženje “Misli dobro” zajedno s prijateljima i partnerima pokrenulo je projekat “Zajedno mislimo dobro” s ciljem da se obnove sanitarne prostorije na Klinici za ginekologiju i akušerstvo. “Projekat ćemo započeti i promovisati kroz predstavu Dušana Kovačevića ‘Hipnoza jedne ljubavi’, koja upravo govori o jednom od najvećih problema našeg društva – odlascima, rasipanju porodica, umiranju sela”,

OTEŽAN SAOBRAĆAJ Sudar tri automobila u Banjaluci

Saobraćajna nezgoda dogodila se na putu od banjalučkog naselja Rebrovac prema Vrbanji, a zasad nije poznato da li ima povrijeđenih. Kako je javljaju čitaoci portala “Nezavisnih novina”, u udesu su učestvovala tri vozila na kojima je nastala materijalna šteta. Policija je intervenisala na mjestu događaja, a saobraćaj se odvija otežano, naizmjenično jednom trakom. Više informacija