Politika 25.11.2015.

Poziv iz Zagreba na rješavanje uzroka terorizma

ČITANJE: 1 minuta
samit-brdo-brijoni
Zvaničnici zemalja jugoistočne Evrope pozvali su nakon današnjeg samita u Zagrebu na efikasna globalna rješenja usmjerena na rješavanje uzroka radikalizma, nasilnog ekstremizma i terorizma.

Nakon samita zemalja jugoistočne Evrope “Brdo-Brioni” objavljena je “Zajednička strateška vizija Evrope koja je cjelovita, slobodna i u miru” u kojoj se navodi da je ključna šira međunarodna saradnja, kao i bolja koordinacija i razmjena informacija među policijskim agencijama, prenijeli su hrvatski mediji.

“Razgovarali smo o sadašnjim izazovima, kao i o mogućnostima za jačanje stabilnosti, bezbjednosti i blagostanja u jugoistočnoj Evropi… Združeni u jedinstvu i solidarnosti i zgroženi brutalnošću terorističkog napada u Parizu, kao i terorističkih činova u Ankari, na Sinaju, u Bejrutu i Bamaku pozvali smo na efikasna globalna rješenja usmjerena na rješavanje uzroka radikalizma, nasilnog ekstremizma i terorizma, koji utiču na sve nas”, navodi se u izjavi.

U Zagrebu je danas održan regionalni sastanak procesa “Brdo-Brioni”, na kojem su se okupili lideri zemalja jugoistočne Evrope, među kojim i članovi Predsjedništva BiH.

Sastanak su organizovali predsjednici Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović i Slovenije Borut Pahor, a počasni gosti su bili američki potpredsjednik DŽozef Bajden, predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk, te austrijski predsjednik Hajnc Fišer.

Učesnici sastanka raspravljali su o stabilnosti jugoistočne Evrope, izbjegličkoj krizi, te bezbjedonosnim izazovima sa kojima se susreće cijela Evropa nakon nedavnih napada u Parizu.

(Agencije)