Vijesti 03.05.2016.

Poziv vjernicima da obnove crkvu Svetog Save u Njujorku

ČITANJE: 1 minuta
crkva njujork poziv
Organizacija “28. jun” sa sjedištem u Kanadi pozvala je pravoslavne vjernike da pomognu obnovu crkve Svetog Save koja je izgorjela tokom Vaskrsa u NJujorku, a koja je decenijama bila ikona pravoslavlja u tom gradu.

-Neposredno smo stupili u kontakt sa ocem Đokanom Majstorovićem i njegovim sinom Savom i ponudili našu pomoć za obnovu crkve. Sa zadovoljstvom vam možemo saopštiti da je crkveni odbor odlučio da prihvati našu pomoć- navedeno je na internet stranici organizacije.

U pozivu je precizirano da će prvih 500 ljudi koji  upute svoju  pomoć na adrese http://28jun.org/#donate ili  http://stsavanyc.org. dobiti brojanicu – zahvalnicu ručne izrade iz kosmetskih manastira.

-Sav novac će ići direktno za obnovu crkve. Sada ćemo skoncentrisati sav naš trud da obnovimo još jednu kuću, duhovnu kuću srpske pravoslavne vere- poručeno je iz organizacije.

Srpski humanitarci podsjećaju da je crkva Svetog Save za pravoslavne u Sjevernoj Americi bila više od objekta i predstavljala izvor i stjecište duhovnosti.

-Ta crkva je decenijama bila ikona grada NJujorka.  Tu se 1943. godine održala sahrana Nikole Tesle, a  1992. godine ju je posjetio naš patrijarh Pavle-  objavila je organizacija “28. jun” na svojoj internet stranici.

(Agencije)