Vijesti 21.04.2016.

Pozivaju osnovce na likovni konkurs

ČITANJE: 2 minute
likovni konkurs
U okviru pratećeg programa izložbe „Povratak na Mesec: Kratka istorija budućnosti“ Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske poziva sve učenike osnovnih škola u Republici Srpskoj da učestvuju u likovnom konkursu na temu svemirskih istraživanja i da svojim radovima odgovore na pitanje: Kako izgleda naša budućnost?

Ovaj konkurs održava se uz preporuku Republičkog pedagoškog zavoda RS, a podržan je od strane Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

Izložba „Povratak na Mesec: Kratka istorija budućnosti“ na atraktivan i zanimljiv način povezuje istoriju, nauku i umjetnost sa istraživačkim misija u svemir, foto i video materijalom posjeta američkog predsjednika Niksona i američkih astronauta Jugoslaviji kao i Titov obilazak Vasionskog centra NASA. U fokusu izložbe je i jedan od najatraktivnijih eksponata Muzeja istorije Jugoslavije originalni Kamen sa Mjeseca, poklon američkog predsjednika Niksona narodu Jugoslavije.

Konkurs predstavlja jedinstvenu priliku da se učenici bolje upoznaju sa veoma bitnim segmentom svjetske istorije kada je riječ o tehnološkim dostignućima, ali i sa značajnim dijelom kulturne istorije bivše Jugoslavije. Pozivamo sve učenike od šestog do devetog razreda da se u dogovoru sa nastavnicima likovnog obrazovanja prijave na konkurs. Svaka škola bi trebalo da dostavi 10 izabranih radova do 16. maja 2016. godine u Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske. Žiri koji će izabrati pobjednički rad činiće kustosi Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske i predstavnici Američke ambasade.

Pobjednik konkursa biće proglašen 21. maja prilikom obilježavanja Evropske Noći muzeja, a Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH nagradiće prva tri rada.

Učeničke radove treba poslati na adresu Muzeja savremene umjetnosti RS, Trg srpskih junaka 2, 78 000 Banjaluka, koordinator likovnog konkursa je Maša Davidović, kustos MSURS, a kontakt telefon za sve dodatne informacije je 051/215 – 364.

(ATV)