Politika 19.05.2021.

POZIVAJU SE NA DOBOJ: Hrvatska lista u Tesliću tvrdi da im je otet mandat, traže ponavljanje izbora

ČITANJE: 2 minute

Hrvatskoj listi je otet mandat na proteklim izborima. Tvrdi to Igor Balukčić, koji od Tužilaštva i Suda BiH traži da se odgovorni kazne. Traže istu odluku kao u Doboju – ponavljanje izbora, jer su i nepravilnosti iste. Tvrde da je CIK odgovoran za nepravilno brojanje glasova pristiglih poštom, a da su krivičnu prijavu podnijeli još u decembru.

– Imali smo indicije da su tu uočene nepravilnosti. Pogotovo nedopuštanje našim akreditovanim posmatračima na prisustvo verifikacije samih potpisa gdje nisu imali pravo pristupa – kazao je Igor Balukčić, nosilac hrvatske liste u Tesliću, prenosi ATV.

Hrvatsku listu predstavljaju oba HDZ-a i HSP. Balukčić objašnjava da su pred izbore uložili veliki napor da mobilišu glasače u dijaspori. CIK je, tvrde, poništio čak 50% prijava glasača. Na kraju, samo 17 glasova je nedostajalo da lista dobije jednog odbornika. Kažu da bi im to pomoglo da riješe brojna pitanja hrvatskog naroda u toj opštini.

U CIK-u i danas tvrde da su optužbe o nepravilnostima u brojanju glasova laž. Željko Bakalar, predsjednik CIK tvrdi da su prebrojani svi verifikovani glasački listići, u skladu sa zakonskim procedurama, i da su ispoštovani svi žalbeni rokovii.

– Promatrači HDZ-a su bili u glavnom centru za brojanje, i nije problematizirano ni za Teslić ni za druge izborne jedinice, ništa dok nisu izašli rezultati – tvrdi Željko Bakalar, predsjednik CIK BiH.

Bakalar naglašava da CIK ništa ne krije od Tužilaštva, i da će im predati svu traženu dokumentaciju. Sada se čeka Tužilaštvo i Sud BiH, koji će dati konačnu odluku, a bude li novog poništavanja izbora, to će dodatno narušiti ionako poljuljanu vjerodostojnost Centralne izborne komisije.

(SB)