Vijesti 28.05.2022.

Poznate ličnosti na otvaranju sjedišta Rijaseta Islamske zajednice u BiH

ČITANJE: 8 minuta

Svečano je otvorena nova zgrada Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Ovoj svečanosti prisustvovali su visoki zvaničnici kako iz BiH tako i drugih zemalja.

Domaći politički akteri, gosti iz Turske, državni i zvaničnici Federacije BiH te bivši čelnici Islamske zajednice u BiH samo je dio onih koji su upriličili ovaj događaj.

Direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Senaid Zajimović na svečanom programu otvorenja Upravne zgrade Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u Sarajevu rekao je kako će ovaj objekt biti mjesto donošenja važnih odluka, obavljanja važnih poslovnih zadataka i dočekivanja gostiju s Istoka i Zapada.

Zajimović je tom prilikom podsjetio na tok procesa izgradnje ovog impozantnog objekta.

Dodao je kako je riječ o važnom projektu ne samo za Islamsku zajednicu , nego i Sarajevo, ali i BiH.

Zajimović je podsjetio kako je na nizu projekata, uključujući i ovaj, ostvarena dobra saradnja s Turskom.

Zahvalio je svim vakifima, posebno Ministarstvu kulture i turizma Republike Turske i Generalnoj direkciji za vakufe.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović na otvorenju Upravne zgrade Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, održanom u Sarajevu, kazao je kako su otvaranjem novog i modernog sjedišta zajednice, na mjestu posebne simbolike, na Kovačima, oplemenjeni napori i generacija koje su sanjale ovaj trenutak, djelujući u teškim i neizvjesnim prilikama.

Džaferović je kazao kako je Islamska zajednica kroz različite oblike djelovanja prisutna u Bosni i Hercegovini više od šest vjekova.

Dodao je kako je islam naglasio važnost zajednice i odgovornost pojedinca unutar nje.

Dodao je kako su se u teškim, bremenitim vremenima, kada su Bošnjaci i Bosna i Hercegovina dopadali u nemilost drugačijih interesa i svjetonazora, sa ciljem podjele zemlje i brisanja vjekovne tradicije suživota i multikulturalnosti, istaknuti prvaci zajednice poput Džemaludina Čauševića, Mehmeda Handžića, Derviša Korkuta i drugih, postojano se suprotstavljali takvim namjerama.

”Takva uloga zajednice potvrđena je i tokom zadnje agresije na Bosnu i Hercegovinu. Tako će, uvjeren sam, ostati i ubuduće”, istakao je Džaferović.

Dodao je kako je danas veliki dan za muslimane i Islamsku zajednicu u Bosni i Hercegovini.

Dodao je kako je podizanje ovoga zdanja, naknada svima koji su izabrali vlastiti duhovni put i kulturni obrazac, istrajni u svojoj riješenosti da se prosvjećuju i budu brana barbarima.

Uvjeren je da će i ovo dobročinstvo trajati i služiti svojoj namjeni, čuvajući sjećanje na dobre ljude koji su ga podigli, u cilju očuvanja i unapređenja zajednice.

Rukovodstvu islamske zajednice u Bosni i Hercegovini zahvalio je što čuvaju integritet i opstojnost zajednice i rade u korist očuvanja tradicije suživota u Bosni i Hercegovini. Zahvalnost je uputio svima koji su ugradili svoj imetak u ovaj vakuf kako bi unaprijedili zajednicu, kao i svim onim manje vidljivim, ali vrijednim ljudima, koji su svojim odricanjem i dobrovoljnim radom dali doprinos u izgradnji ovoga dobra.

Vakif Fahrudin Radončić kazao je kako biti danas ovdje i svjedočiti historijskom trenutku jeste takva privilegija kojom će se svi ponositi, uključujući i buduće generacije.

”Učešće u ovom projektu nije bila niti je smjela biti privilegija određenog broja uspješnih pojedinaca nego je to vakuf mnogobrojnih muslimana”, rekao je Radončić.

Podsjetio je kako je uz nekoliko zvaničnih inicijatora u projektu učestvovalo nekoliko stotina ili hiljada drugih vakifa, koji su svojim donacijama pokazali iskren nijjet (namjeru, op.a) i privrženost svojoj vjeri i njenim institucijama.

Smatra da nije važno koliko je neko dao sredstava za uvakufljenje, odnosno da nije važno ko je dao koliko sredstava, da li je riječ o stotinama hiljada KM ili značajno manjim sredstvima, ukoliko je dato od srca.

Smatra kako su uspješni ljudi lokomotiva razvoja svakog društva i da im nije nimalo lako kako se to ponekad predstavlja u javnosti.

Osvrnuo se i na značaj ovog objekta za muslimane u Bosni i Hercegovini, ali i identitet i njegovo jačanje u okviru multikonfesionalne BiH i cijelog regiona.

”Za našu sadašnjost, blisku i daleku budućnost, koja je će neizostavno nositi puno teških izazova važno je da imamo jaku Islamsku zajednicu i njene institucije”, rekao je Radončić.

Kavazović na otvaranju zgrade Rijaseta IZ u BiH: Neka Allah sačuva Erdogana

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović izjavio je da veličina novoizgrađene Upravne zgrade Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini nije u njenoj monumentalnosti, već u ljubavi koja je pokazana i prijateljstvu koje je iskovano i učvršćeno između naroda i vjerskih zajednica BiH i Turkiye, javlja Anadolu Agency (AA).

Kavazović je u obraćanju na svečanom otvaranju novoizgrađene Upravne zgrade Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini pozdravio prisutne i iskazao zahvalnost donatorima koji su na početku izgradnje podržali svojim velikim prilozima, na čelu s Fahrudinom Radončićem, kao i Bakiru Izetbegoviću koji se, kako je kazao, nesebično zalagao kod predsjednika Republike Turkiye Recepa Tayyipa Erdogana da podrži izgradnju ovog zdanja.

“Neka je Božije zadovoljstvo i bereket nad našim dobrotvorima, vakifima i prijateljima iz Republike Turkiye, koje predvodi zamjenik ministra kulture i turizma Serdar Cam, a s kojim je direktor Generalne direkcije vakufa Republike Turkiye Burhan Ersoy. Posebno me raduje prisustvo predsjednika Diyaneta Republike Turkiye gospodina Alija Arbaša, našeg istinskog prijatelja i pomagača, te ambasadora ove velike zemlje u Bosni i Hercegovini Sadika Babura Girgina“, rekao je Kavazović.

On je pozdravio i svog prethodnika reisu-l-ulemu Mustafu Cerića i predsjednika Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Safeta Softića, kao i cijeloj ulemi, muftijama, muderisima i imamima.

“Dragi prijatelji! Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini je zajednica muslimana, čija je misija pozivanje na dobro, a odvraćanje od zla. Živeći na tlu Bosne i Hercegovine, u Sandžaku, domovinskim zemljama i u dijaspori, izgradili smo veliki broj objekata koji služe toj misiji, džamija, tekija, hanikaha, medresa, fakulteta, imareta, sirotišta, studentskih domova i drugih. U njima se o našoj vjeri govori i ona se predstavlja vjernicima. Neka od tih zdanja su postala simboli naše materijalne kulture na ovim prostorima“, rekao je Kavazović.

Ističući kako se danas otvara još jedno lijepo zdanje Islamske zajednice, Kavazović je kazao da je to sjedište reisul-uleme i administrativno sjedište Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

“Iz ove kuće će, ako Bog da, ići neophodne smjernice i napuci našoj mreži promotora dobra i pozivalaca miru, toleranciji i ljubavi. Ovdje ćemo graditi planove i strategije kako našu misiju učiniti jačom, organiziranijom i primjerenijoj vremenu, a učenja vjere bližim ljudima. U ovu kuću će se slivati ideje, informacije i sve drugo što će nam davati dragocjene smjernice za naš rad. Ponosni smo i radosni što smo uspjeli doći do kraja ovog velikog posla, ali i početka nove ere u našem radu. Ako Bog da, ovdje ćemo imati sve na jednom mjestu i u združenosti rada naših službi veće izglede za bolji i uspješniji rad“, poručio je Kavazović.

On je naglasio da zdanje koje je danas otvoreno nije samo zgrada, već da je to i nataloženo duhovno i graditeljsko znanje koje se utjelovilo tokom stoljeća bosanskohercegovačkog urbanog i graditeljskog života i postojanja na ovim prostorima. Dodao je da su profesor Zlatko Ugljen i arhitekta Husein Dropić i atelje iz Tuzle to znanje uspjeli ugraditi u ovaj objekat.

Kavazović je zahvalio i libijskom narodu i bivšem lideru te zemlje Muameru Gadafiju, koji je imao namjeru da odlučujuće učestvuje u njegovom finansiranju.

“Posebno poštovanje i zahvalnost u ime cijele Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i našeg vjerničkog naroda iskazujem velikom turskom narodu i predsjedniku Republike Turkiye Recepu Tayyipu Erdoganu. Mnogo puta su se prema nama odnosili kao prema najrođenijoj braći, obnavljajući naše graditeljsko naslijeđe i pomažući nam da duboke rane od dušmanske ruke što brže zacijele i da se uspravimo. Cijeli tim ljudi, na čelu s dvojicom direktora Generalne direkcije vakufa Republike Turkiye, sadašnjim Burhanom Ersoyom i njegovim prethodnikom Adnanom Ertemom, posebno su zaslužni za dovršetak ovog zdanja. Njihova predanost i posvećenost poslu ostat će naša inspiracija. Mog brata i prijatelja, predsjednika Dijaneta Alija Erbasa, kao i zamjenika ministra gospodina Serdara Cama, želim zamoliti da prenesu narodu Republike Turkiye i predsjedniku Erdoganu, Allah ga sačuvao, našu zahvalnost na nesebičnoj pomoći muslimanima u Bosni i Hercegovini u ovom poratnom periodu“, rekao je Kavazović.

Kavazović je zahvalio i bosanskohercegovačkim umjetnicima, koji su poklonili svoja vrijedna umjetnička djela i dodatno oplemenili novoizgrađeno zdanje.

“Veličina ovog zdanja nije u njegovoj monumentalnosti već u ljubavi koju smo pokazali i prijateljstvu koje smo iskovali i učvrstili između naša dva naroda i dvije vjerske zajednice, Bošnjaka-muslimana i Turaka, Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Diyaneta. Izgradili smo još jedno zdanje koje će nas učvrstiti u bratstvu i prijateljstvu i koje će našu djecu i unuke povezivati u njihovom muslimanskom zajedništvu i identitetu“, zaključio je Kavazović.

(N.S)