Vijesti 16.02.2016.

Poznati Ansambl narodnih igara “Kolo” nastupio u Banjaluci

ČITANJE: 1 minuta
ansambl kolo
U okviru obilježavanja Dana državnosti Srbije nastupio je i Ansambl “Kolo” iz Beograda.

Generalni konzulat Republike Srbije u Banjaluci je14. februara u Narodnom pozorištu RS obilježio Dan državnosti Srbije.

Na ovom događaju održana je Svečana akademija kojoj su prisusutvovali nosioci javnih funkcija na nivou Republike Srpske i Bosne i Hercegovine.

U okviru obilježavanja Dana državnosti Srbije nastupio je i Ansambl “Kolo” iz Beograda.

Kolo, ansambl narodnih igara i pjesama Srbije, osnovan je 15. V. 1948. u Beogradu (naziv Kolo dobio 1953.), sastavljen je od profesionalnih igrača i muzičara. Svoj zadatak, umjetnički interpretirati nekad jugoslovenske, a danas uglavnom srpske narodne igre u zemlji i inostranstvu, ansambl vrlo uspješno ostvaruje na brojnim koncertima u Srbiji i u mnogim gradovima svih kontinenata.

To mu je donijelo svjetski ugled, mnogobrojna priznanja i nagrade, među kojima su 3 prve nagrade na svjetskom takmičenju u Llangollenu (Velika Britanija, 1951), Orden za zasluge za narod sa zlatnom zvijezom (1968), Nagradu za najbolje muzičko-scensko ostvarenje u Beogradu (1978), Vukovu nagradu (1979) i dr.

Danas je Ansambl Kolo jedina ustanova u Srbiji u oblasti scensko-muzičkih djelatnosti koja čuva, njeguje i prezentira tradicionalnu umjetnost kroz igru, pjesmu, muziku i običaje.

Osnivač, prvi direktor, umjetnički rukovodilac i najplodniji koreograf bila je od 1948. do 1965. Olga Skovran.

Ansambl Kolo predstavlja i pokretni muzej. Oko 2.000 originalnih kostima neprocjenjive vrijednosti, od kojih pojedini datiraju iz 19. vijeka, predstavljaju nacionalno blago.

(Buka)