Politika 23.01.2023.

Poznati Bećirovićevi prijedlozi za ambasadore, Damir Arnaut bi trebao ići u Njemačku

ČITANJE: 1 minuta

Poznati su prijedlozi člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića (SDP) za ambasadore u nekoliko država. Među njima su uglavnom osobe dobro poznate javnosti.

Ranije smo objavili da je bivši višegodišnji predsjednik SDP-a, univerzitetski profesor i predsjednik Fondacije Društva zajedničkih vrijednosti Zlatko Lagumdžija predložen za ambasadora u Ujedinjenim nacijama.

Kako je potvrđeno za Klix.ba, Bećirović je dugogodišnjeg političara, trenutno zvaničnika NS-a Damira Arnauta predložio za ambasadora u Njemačkoj.

Novinara Erola Avdovića je predložio za ambasadora u Belgiji, Amiru Arifović za ambasadoricu u Italiji, Anesu Kundurović za ambasadoricu u Danskoj i Elmu Kovačević-Bajtal za ambasadoricu u Crnoj Gori.

Bećirović je jednog od zamjenika gradonačelnika Sarajeva Harisa Bašića (NiP) predložio za ambasadora u Vijeću Evrope. Bašić je bio savjetnik Bakira Izetbegovića (SDA) dok je bio član Predsjedništva Bosne i Hercegovine od 2010. do 2015., bio je i ambasador u Danskoj, Litvaniji i Latviji te ministar privrede Kantona Sarajevo.

Haris Hrle, diplomata s dugim iskustvom, predložen je za ambasadora u Indiji, potvrđeno je za Klix.ba. Konačna odluka o izboru ambasadora je na članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine nakon što se konsultuju po ovom pitanju.

(A.M.)