Svijet 19.01.2021.

POZNATI DETALJI: Njemačka ide u izuzetno strogi lockdown do 14. februara

ČITANJE: 2 minute

Iako sastanak njemačke kancelarke Angele Merkel s čelnicima saveznih država još traje, s njega su procurili niz informacija te sadržaj dokumenta s novim mjerama.

Najvažnija je ona da Njemačka ide u još stroži lockdown koji će trajati do 14. veljače, prenosi index.hr.

Obavezno nošenje kvalitetnih maski, platnene maske se zabranjuju

Merkel i čelnici saveznih država dogovorili su da se uz postojeće uvode i mjere obaveznog nošenja visokokvalitetnih medicinskih zaštitnih maski u trgovinama i javnom prijevozu. To uključuje tzv. kirurške maske te maske poznatije po oznakama FFP2 i N95.

Po novim pravilima, građanima će biti zabranjeno nošenje platnenih maski ili šalova kao zamjeni za maske u javnom prijevozu.

Obavezan rad od kuće gdje god je moguće

Uz to, dokument s novim mjerama predviđa da Savezno ministarstvo rada i socijalnih pitanja donosi uredbu o radu od kuće. Prema njoj, poslodavci moraju omogućiti zaposlenicima rad od kuće kad god je to moguće. To bi smanjilo kontakte na poslu, ali i na putu do posla, što bi trebalo usporiti širenje koronavirusa.

Također se od poslodavaca traži da uspostave fleksibilno radno vrijeme za sve one koji moraju ići na posao, a kako bi se izbjegla gužva u javnom prijevozu u ranim jutarnjim i poslijepodnevnim satima. Ograničenja su djelovala, navodi se u radnom dokumentu koji je procurio sa sastanka Merkel i pokrajinskih premijera. Smanjio se broj novih infekcija, a lagano je padao i pritisak na bolnice i jedinice za intenzivnu njegu. Ipak, “pad broja zaraženih u Njemačkoj mora biti dodatno ubrzan” kako bi se spriječio rizik od širenja novog soja koronavirusa.

Odustaje se od otvaranja škola

Jedna od važnijih tema sastanka je i odluka o otvaranju škola. Od toga se, po svemu sudeći, zasad odustaje, te se nastavlja online nastava. Za nastavak takvog režima u školstvu se naročito zalaže kancelarka Merkel, dok su neki pokrajinski protiv, ali se u ovom trenutku čini da će stav Merkel prevladati, javljaju njemački mediji.

Kakve su mjere dosad bile na snazi?

Njemačka se još od studenog nalazi u nekoj vrsti lockdowna, koji je isprva trebao trajati samo četiri tjedna i definitivno završiti prije božićnih praznika. U zemlji su u međuvremenu zatvorene škole, trgovine koje ne prodaju osnovne namirnice, barovi, restorani te sadržaji za zabavu i kulturu, uz mjere koje su od uvođenja početkom studenoga postupno pojačavane. Na snazi je i mjera prema kojoj jedno domaćinstvo može posjetiti samo jedna osoba izvan tog kruga.

U okruzima gdje je više od 200 novooboljelih na 100.000 stanovnika u sedam dana nije dozvoljeno napuštanje kuće dalje od 15 kilometara.

(SB)