Vijesti 01.06.2022.

Poznati svi kandidati iz Srpske za sudiju Ustavnog suda BiH: Među njima poznata imena

ČITANJE: 2 minute

Komisiji za izbor i imenovanja Narodne skupštine Republike Srpske na konkurs za izbor jednog sudije u Ustavni sud BiH iz Republike Srpske prijavilo se devet kandidata, a među njima su neka dobro poznata imena, potvrđeno je za portal Banjaluka.net.

Svakako, najzvučnija imena su bivši predsjednički kandidat Ognjen Tadić, koji je ovu informaciju potvrdio i ranije, a među pristiglim prijavama našlo se i ime sudije Milana Blagojevića koji je podnio ostavku na mjesto sudije u Okružnom sudu u Banjaluci nakon što je bivši visoki predstavnik Valentin Incko nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH.

Među prijavljenima je i profesor ustavnog prava Univerziteta u Istočnom Sarajevu Radomir Lukić. On je u dva navrata bio dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, a rukovodilac je Katedre za pravnu teoriju i javno pravo. Bio je i član pregovaračkog tima Republike Srpske u Ženevi, Nju Jorku i Dejtonu.

Na konkurs se prijavio i Ljubomir Kuravica, bivši pomoćnik Dragana Mektića, koji je bio optužen da je prekršio Zakon o državnoj službi. Takođe, prijavljen je i pomoćnik direktora Centra za edukaciju sudija i javnih tužilaca Republike Srpske Drago Ševa, bivši sekretar Ustavnog suda Republike Srpske Ljubomir Ožegović, v.d. pomoćnika direktora sektora za državnu upravu u Republičkom sekretarijatu za zakonodavstvo Tiho Džakić, te profesorica ustavnog prava Dijana Savić-Božić.

NSRS, tačnije, njena Komisija za izbor i imenovanje, 27. aprila je raspisala konkurs za izbor jednog sudije Ustavnog suda BiH iz Republike Srpske. U pitanju je Srbin koji bi trebao zamijeniti sudiju Miodraga Simovića.

Zanimljivo je da su u oba konkursa navedeni poprilično labavi takozvani posebni uslovi. Za slučaj sudije Ustavnog suda BiH taj uslov je samo da je “istaknuti pravnik visokog moralnog ugleda“.

A prilikom ocjene tog uslova uzima se u obzir “stručno znanje i rezultati, dokazana stručna sposobnost zasnovana na dosadašnjim rezultatima u karijeri, uključujući učestvovanje u organizovanim oblicima usavršavanja; sposobnost da nepristrasno, savjesno, revnosno, odlučno i odgovorno obavlja zadatke koji se odnose na funkciju za koju se kandidat prijavljuje; sposobnost dokazana kroz objavljene naučne radove kroz aktivnost u stručnim udruženjima, te komunikativnost“

(A. Stojanović)