Magazin 08.04.2016.

Pozorište iz 1930. – proširenja ni na vidiku!

ČITANJE: 2 minute
narodno-pozoriste

U 350 sjedišta koje nam je ostavio ban Svetislav Milosavljević u Narodnom pozorištu davne 1930-te i 2016. godine publika će sjesti da gleda predstave na Teatar Festu “Petar Kočić”.

Doduše, samo šest od prijavljenih 39, jer za neke od predstava kapaciteti domaćeg teatra odavno su prevaziđeni.

Direktor Narodnog pozorišta, Nenad Novaković, kaže:”Uradili smo koliko smo mogli da se prilagodimo.”

“Proširili smo tu scenu, improvizovano, naprijed neka tri metra i to je nedovoljno.To je ono maksimum što mi smijemo, možemo i da se igramo unutar samog pozorišta. To je nedovoljno da bi velike scenografije, recimoiz srpskog narodnog iz Narodnog pozorišta Beograd, iz Kerempuha, iz HNK i recimo iz Zenice. Zenička je scena dva puta veča nego naša da bi mogli doći na naš festival.To u dobroj mjeri limitira selektore”, rekao je Nenad Novaković, direktor Narodnog pozorišta RS.

“Zgradu većeg, savremenijeg pozorišta ili multifunkcionalne dvorane, u kojoj bi umjetnici i glumci mogli da izvode operu, balet, mjuzikle, nećemo skoro dobiti”, poručuje ministar prosvjete i kulture Dane Malešević. Razlog- nema para. Na spomen povlačenja novca iz evropskih fondova, ministar priznaje da u njegovom resoru tek uče da pišu projekte.

“Realno je kad se steknu finansijski uslovi. Kada će to biti? Ministar prosvjete ne može procijenjivati kad će se ti uslovi realno steći, zato što od ministra prosvjete ne zavisi razvoj privrede, napredak privrede, povećanje finansija”, kađe Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture RS.

Uprava Narodnog pozorišta smatra da je realnija opcija nadogradnja i renoviranje postojeće scene. Projekat je spreman.

Idejno rješenje o natkrivenoj pozornici na krovu Narodnog pozorišta RS postoji već nekoliko godina. Sa tim idejnim rješenjem pozorište bi dobilo oko 700 sjedećih mjesta. Međutim, novca za projekat još uvijek nema, a potrebno je otprilike dva miliona maraka.

Ministar vjeruje da nadogradnja nije rješenje, a do kakvog-takvog rješenja, moraćemo se zadovoljiti ponuđenim. Do tada, publika Teatar festa “Petar Kočić” biće uskraćena za predstave Narodnog pozorišta iz Beograda, Ateljea 212 ili Pozorišta na Terazijama.

(Atv)