Svijet 19.09.2021.

POZVANI SAMO MUŠKI UČITELJI I UČENICI: Talibani isključili djevojčice iz afganistanskih srednjih škola

ČITANJE: 2 minute

Talibani su isključili djevojčice iz afganistanskih srednjih škola, nakon što su naredili samo dječacima i učiteljima da se vrate u učionicu.

U saopštenju talibana u kojem se navodi da će biti nastavljeno srednjoškolsko obrazovanje, ne spominju se djevojke i žene.

U saopštenju objavljenom prije ponovnog otvaranja afganistanskih škola u subotu se kaže:

“Svi muški učitelji i učenici trebaju pohađati svoje obrazovne ustanove.”

Uprkos obećanjima talibana, to je posljednji znak da se Afganistan vraća surovoj vladavini 1990-ih. U razvoju događaja, čini se da su u petak talibani zatvorili ministarstvo za ženska pitanja i zamijenili ga odjelom koje je nekad provodilo stroge vjerske doktrine.

Za vrijeme njihove vladavine između 1996. i 2001. godine, Ministarstvo za propagiranje vrlina i sprječavanje poroka bilo je odgovorno za raspoređivanje takozvane policije morala na ulice kako bi se primijenjivala stroga pravila.

Jedna afganistanska učenica rekla je za BBC da je shrvana zbog toga što neće moći ići u školu.

“Sve izgleda vrlo mračno”, rekla je.

“Tako sam zabrinuta za svoju budućnost”, rekla je afganistanska učenica koja se nadala da će biti advokat.

“Sve izgleda jako mračno. Svaki dan se probudim i pitam zašto sam živa? Trebam li ostati kod kuće i čekati da neko pokuca na vrata i zamoli me da se udam za njega? Je li ovo svrha biti žena?”

Njen otac je rekao: “Moja majka je bila nepismena, a otac ju je stalno maltretirao i nazivao idiotom. Nisam htio da moja kći postane poput moje majke.”

Druga učenica, 16-godišnjakinja iz Kabula, rekla je da je ovo “tužan dan”.

“Htjela sam postati ljekar! I taj san je nestao. Mislim da nam ne bi dopustili da se vratimo u školu. Čak i ako ponovo otvore srednje škole, ne žele da se žene obrazuju.”

Ranije ove sedmice, talibani su najavili da će ženama biti dozvoljeno da studiraju na univerzitetima, ali to neće moći činiti zajedno s muškarcima i suočit će se s novim pravilima o oblačenju.

(N.S)

Oznake: Afganistan, talibani