Vijesti 09.04.2019.

PRAKTIČNA NASTAVA Osciloskopi i mlinovi garantuju radno mjesto

ČITANJE: 3 minute

Kuhari i poslastičari te srednjoškolci koji svoju budućnost vide u oblasti telekomunikacija su sljedeći na redu kada je u pitanju poboljšanje uslova za izvođenje praktične nastave.

Poručili su to iz srednjih škola koje obrazuju ove kadrove, a koje to planiraju postići boljim opremanjem školskih kabineta. Sredstva za te namjene idu kroz program koji drugu godinu za redom sufinansira Grad sa zainteresovanim kompanijama, koje izdvajaju dio sredstava za škole s deficitranim zanimanjima. Javni poziv za raspodjelu planiranog novca biće objavljen sredinom ove godine.

U Elektrotehničkoj školi „Nikola Tesla“ rekli su da su lani kroz ovaj projekat opremili kabinet elektronike.

– Nabavljena je računarska oprema, osciloskopi te savremeni generatori funkcija koje nismo imali gdje se može raditi praktičan dio. Povećali smo broj mjesta na kojim učenici istovremeno mogu da odrađuju vežbe. Kada smo ranije izvodili laboratorijske vježbe jedna grupa koja broji do 14 učenika imala je samo jednu radnu jedinicu, a sada imamo četiri – naveli su u ovoj školi.

Dodali  su da elektroniku imaju svi smjerovi u drugom razredu i pojedini u trećem.

– U principu, u prethodnom periodu je između 200 i 300 učenika imalo kvalitetniju nastavu – kazali su u školi.

Naveli su da će i ove godine konkurisati te da će to najvjerovatnije biti za opremu kabineta na smjeru telekomunikacije.

– Imamo predmet u kojem se po nastavnom planu i programu zahtijeva izvođenje nastave u praktičnom smislu, a mi tu opremu nemamo. Skoro sve vježbe iz te oblasti su trenutno svedene na simulaciju, a mi želimo da obezbjedimo opremu koja će nam omogućiti da učenicima u praksi pokažemo stvari na kojima će raditi i koje će ih očekivati kad završe školu. To znači da treba da se nabave instrumenti za mjerenje u optičkim i komunikativnim sistemima – kazali su u ovoj školi i dodali da bi nabavkom te opreme bio unaprijeđen kvalitet nastave za oko 8 odjeljenja sa oko 300 učenika.

Direktor Ugostiteljsko-trgovinsko-turističke škole Boris Spasojević je rekao da su lani nabavili opremu koja je bitna za smjerove vezane za ugostiteljstvo.

– To je uključivalo novi šank za praktičnu nastavu, kafe aparate, mlin za kafu, sokovnik i slično. Oko 100 učenika je imalo koristi od te nabavke – rekao je Spasojević.

Dodao je da ova škola konstantno aplicira na različite programe kako bi poboljšali uslove za rad u ovoj školi.

– Gdje god ima mogućnost da se dobiju neka grant sredstva mi šaljemo prijave od Grada, ministrastva pa do fondova nekih međunardonih organizacija. I ovaj put ćemo konkuristati za sredstva koja je Grad obezbijedio i to za smjerove kulinarstvo i polastičarstvo, kako bi đaci dobili nove mašine za rad ili posuđe – kazao je Spasojević.

Grad će ove godine izdvojiti 200.000 KM za sufinansiranje nabavke opreme za izvođenje praktične nastave u srednjim stručnim školama, što je dvostruko više u odnosu na prošlu godinu. Ova mjera, osmišljena u saradnji sa više domaćih kompanija, usmerena je na „proizvodnju“ nedostajućih deficitarnih zanimanja na tržištu rada.

U Tehnološkoj školi neodlučni

U Tehnološkoj školi nisu još odlučili koji smjer će odabrati. Direktor škole Dejan Čutura je kazao da su lani dobili sredstva za nabavku opreme za kabinete grafičkih tehničara.

– U svakoj generaciji imam po jedno odjeljenje sa po 24 do 28 učenika. Oni su ranije samo dio praktične nastave mogli obavljati u školi zbog nedostatka opreme, a ostalo po raznim štamparijama. Sada smo osposobili školski kabinet i nabavili smo nož, digitalnu mašinu za štampu, šest računara koji omogućavaju učenicima da rade sa zahtjevnijim programima, digitalnu mašinu i sito za sito štampu  – naveo je Čutura.

Naglasio je da su uspjeli da štampaju i neke manje knjižice.

– Namjeravamo se obratiti Gradu i ponuditi im usluge štampe nekih pomotivnih materijala – kazao je Čutura.

(Srpskainfo)