Vijesti 21.05.2020.

PRANJE NOVCA: Kompanija povezana sa suprugom bivšeg lidera HDZ-a poslovala s SDP-om BiH

ČITANJE: 2 minute

Tvrtka Analytics Experts, koja se zajedno s tvrtkom Ane Karamarko, supruge Tomislava Karamarka, nalazi u središtu netom otkrivene afere s pranjem novca, poslovala je i u susjednoj Bosni i Hercegovini, i to s SDP-om BiH, objavio je danas portal Oslobođenje.ba.

SDP BiH ima obavezu plaćanja Analytics Expertsu

Naime, prema financijskom izvještaju, koji je SDP BiH dostavio Centralnoj izbornoj komisiji 31. prosinca prošle godine, ova stranka prema firmi Analytics Experts ima obavezu plaćanja 230.000 maraka. Ovo je ujedno i najveći pojedinačni iznos, prema podacima iz ovog financijskog izvještaja, koji ova stranka treba platiti nekoj tvrtki. Prva sljedeća obaveza je dvostruko manja od ovog iznosa, ne računajući poreze i doprinose.

U izvještaju nije navedeno kakav je posao SDP BiH sklopio s tvrtkom Analytics Experts, a iz SDP-a BiH nisu odgovorili na upite Oslobođenja.ba o tome što je Analytics Experts radio za njih te jesu li tvrtku prethodno provjerili.

Skupina je navodnim nezakonitostima zaradila najmanje 20 milijuna kuna

Podsjetimo, Analytics Experts je jedna od tvrtki u vlasništvu Tomislava Pavkovića i Olivera Kolobarića koji su organizirali mrežu za pranje novca, prevare i izbjegavanje plaćanja poreza. Policija i Uskok sumnjaju da su od početka 2017. do kraja 2019. na području Zagreba, Velike Gorice i Splita, “kao stvarni voditelji poslovanja više trgovačkih društava”, u zločinačko udruženje povezali “veći broj osoba koje su stvarno vodile poslovanje većeg broja trgovačkih društava te su uz novčanu naknadu obnašale funkciju odgovornih osoba u društvima”.

Skupina je navodnim nezakonitostima zaradila najmanje 20 milijuna kuna te državni proračun oštetila za oko 11,5 milijuna kuna.

Anu Karamarko Uskok tereti da je u ime svoje firme Pavkovićevim firmama Le noke usluge i Analytics expert platila dvije fakture – jednu od 312 tisuća kuna za isporuku poslovnog softvera u prosincu 2018. te drugu od 155 tisuća kuna.

(Index.hr, Oslobodjenje.ba)