Vijesti 02.06.2017.

Prašenje komaraca pored rijeka i na užem gradskom području

ČITANJE: 3 minute

Zaprašivanje komaraca počelo je u nekoliko gradova i opština u Republici Srpskoj pa će stanovnici koji su vodili bitku sa ovim insektima uskoro moći odahnuti.

Česte padavine i visoke temperature vazduha, kao i velika vlaga, smjenjuju se ovog proljeća i stvaraju idealne uslove za razmnožavanje komaraca. Zbog toga su firme zadužene za njihovo uništavanje prionule na posao.

U Gradskoj upravi Banjaluka ističu da je za ove namjene planirano 38.610 maraka.

– Sistematska dezinsekcija komaraca trebalo bi da bude sprovedena na najugroženijim prigradskim naseljima, odnosno pored rijeka i užem području grada – kažu u Gradskoj upravi.

Oni su apelovali na građane da očiste potencijalna legla komaraca kao što su začepljeni oluci, slivnici, zapušteni bazeni i fontane, odbačene gume, saksije i slično.

U Gradskoj upravi Prijedor ističu da je prvo ovogodišnje uništavanje komaraca obavljeno 16. maja, dok dalje aktivnosti o pitanju dezinsekciji zavise od vremenskih prilika.

– U toku su i završne pripreme za početak proljećne deratizacije, a za obje aktivnosti u gradskom budžetu Prijedora planirano je 85.000 KM – rekli su u prijedorskoj Gradskoj upravi.

Prema riječima načelnika Srpca Mlađana Dragosavljevića, ove godine su, za razliku od prošle, u budžetu namijenili novac za dezinsekciju i deratizaciju.

– Situacije je ove godine povoljnija, zbog čega će biti omogućeno i suzbijanje komaraca. U skladu s potrebama mi ćemo i djelovati – rekao je Dragosavljević i dodao da još nije odlučeno koje će preduzeće biti zaduženo za dezinsekciju.

Kada je riječ o deratizaciji, istakao je Dragosavljević, procedura je u toku.

Direktor firme “Eko bel” iz Laktaša Vladimir Šušnjar kaže da je larvicidni tretman u Šamcu već završen, dok u narednom periodu očekuje potpisivanje ugovora sa još nekim lokalnim zajednicama.

– Očekujemo da će zaprašivanje biti sprovedeno početkom juna kako bude rasla temperatura pa samim tim i aktivnost komaraca – rekao je Šušnjar i dodao da će komarce zaprašivati sa zemlje takozvanim topovima.

Za dezinsekciju komaraca na području Bijeljine zaduženo je lokalno preduzeće “Eko zaštita”, a sa suzbijanjem larvi počeli su 23. maja. Prema riječima direktora ovog preduzeća Vladimira Lazića, jedino se u Bijeljini ovaj posao obavlja GPS uređajima.

U vlaseničkoj firmi “Sanitarac” ističu da je za sada malo koja okolna lokalna zajednica zainteresovana za dezinsekciju komaraca, zbog, kako kažu, loše finansijske situacije.

Vrste

U RS postoji oko 40 vrsta komaraca, među kojima su i edes, anofeles i kuleks koje mogu biti prenosnici bolesti.

– Komarac edes je poznatiji kao azijski tigrasti komarac, koji može biti prenosilac zika virusa, zbog kojeg se djeca zaraženih majki rađaju sa mikrocefalijumom, teškim neurološkim oboljenjem. Komarci anofeles, između ostalog, prenose groznice i glavobolje izazvane virusom, dok je kuleks poznat kao kućni komarac – objašnjavaju stručnjaci.

(Glas)